Οι φήμες «γκρέμισαν» τις μετοχές του Αμπράμοβιτς

13:26 27/3/2013 - Πηγή: AEK365

Το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου RBC σύμφωνα με το οποίο ο Ρομάν Αμπράμοβιτς συνελήφθη και ανακρίθηκε από το FBI προκάλεσε απίστευτή πτώση των μετοχών των εταιρειών που ανήκουν στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι.
Συγκεκριμένα, οι φήμες, τις οποίες διέψευσαν τόσο το FBI όσο και οι εκπρόσωποι του Αμπράμοβιτς, προκάλεσαν πτώση των μετοχών

με κόστος 132 εκατομμύρια δολάρια.
Μόλις μια ώρα μετά την δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ, οι μετοχές των Evraz, Norilsk Nickel, Raspadskaya και Highland Gold έχασαν από 3 έως 6%. Ανοίγοντας στις 18:00, ώρα Μόσχας, η πτώση ήταν ευθυγραμμισμένη με την συνολική πτώση του γενικού δείκτη τιμών του ρωσικού χρηματιστηρίου και δεν φαίνεται να είχε σχέση με την παραπληροφόρηση.
«Προφανώς οι μετοχές των εταιρειών που ανήκουν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς επηρεάστηκαν άμεσα από το ρεπορτάζ. Οι φήμες ήταν πάρα πολλές και η ζήτηση για τις μετοχές των Evraz, Norilsk Nickel έπεσε», δήλωσε ο Ντμίτρι Σκβόρτσοφ της GBP Asset Management στην Kommersant Daily.
Οι μετοχές της Evraz, που υποχώρησαν κατά 45% πέρσι, έφτασαν στο σημείο να χάνουν ακόμη ένα 6% αμέσως μετά το ρεπορτάζ, προτού πάρουν ξανά τα πάνω τους όταν διαψεύστηκε η σύλληψη του Αμπράμοβιτς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, η Evraz έφτασε να χάνει μέχρι και 6.6%. Κάτι που σημαίνει πως οι μετοχές έφεραν στον Αμπράμοβιτς απώλειες 59 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Evraz ελέγχει το 80% της Raspadskaya, η οποία είναι καταχωρημένη στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Ως εκ τούτου, μετά την κεφαλαιοποίηση του 25% των μετοχών του Αμπράμοβιτς έναντι 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχασε 9.8 εκατομμύρια δολάρια.
Ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς, Τζον Μαν, έσπευσε να διαψεύσει το δευτεριάτικο ρεπορτάζ του RBC TV. «Είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έχει συλληφθεί ή ανακριθεί», τόνισε ο Μαν.
Αλλά και το FBI αρνήθηκε πως ανέκρινε τον Αμπράμοβιτς. «Δεν τον έχουμε συλλάβει. Δεν είναι αλήθεια», δήλωσε μια εκπρόσωπος του FBI σε ερώτηση για το αν αληθεύει δημοσίευμα ενός ρωσικού οικονομικού σάιτ σύμφωνα με το οποίο ο Αμπράμοβιτς κρατείται, ανέφερε το Reuters.
«Φυσικά δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι», υποστήριξε αργότερα σε μια άλλη δήλωση του ο Μαν, προσθέτοντας πως περιμένει μια εξήγηση από το RBC. Επίσης αποκάλυψε πως θα ακολουθήσει την νομική οδό, μετά την τόση δημοσιότητα που πήρε το θέμα με τον Ρώσο κροίσο.
Το δημοσίευμα που υποστήριζε πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακρίθηκε στις ΗΠΑ από το FBI βγήκε στον αέρα στις 17:00, ώρα Μόσχας, στο RBC TV. Αργότερα το RBC, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του, ισχυρίστηκε πως ο δισεκατομμυριούχος αφέθηκε ελεύθερος. Το RBC ισχυρίστηκε επίσης πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακρίθηκε κατόπιν αίτησης της βρετανικής MI6, στο πλαίσιο της έρευνας για τον θάνατο του Μπόρις Μπερεζόφσκι. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε στο RBC από τον υπεύθυνο ασφαλείας της Atoll, Σεργκέι Σοκόλοφ, ο οποίος πίστεψε την «επαφή» που είχε μέσα στην MI6.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι πιθανότητες να πάρει πίσω ο Αμπράμοβιτς τα εκατομμύρια που έχασε στο χρηματιστήριο μέσω της δικαστικής οδού είναι ελάχιστες. Η πτώση δεν κράτησε πολύ και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας, οι μετοχές είχαν καταφέρει να ανακάμψουν πλήρως.

Keywords
Τυχαία Θέματα