Ομπάμα: Συνασπισμός 40 χωρών κατά του Ισλαμικού Κράτους

18:37 23/9/2014 - Πηγή: AEK365

«Αυτή δεν είναι μόνο μάχη της Αμερικής» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στα αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων τζιχαντιστών στη Συρία. Σε διάγγελμά του, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχιστεί ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Για ακόμα μία φορά, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους όσους συνωμοτούν κατά της Αμερικής και βλάπτουν Αμερικανούς ότι δεν θα ανεχτούμε ασφαλή καταφύγια για τρομοκράτες που απειλούν τον λαό μας» είπε.

«Η ισχύς αυτού του συνασπισμού δείχνει ξεκάθαρα στον κόσμο, ότι αυτή δεν είναι μόνο μάχη της Αμερικής» είπε

σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

«Πάνω από όλα, οι λαοί και οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής απορρίπτουν τον ISIL και υψώνουν το ανάστημά τους για την ειρήνη και την ασφάλεια που οι πολίτες της περιοχής και του κόσμου δικαιούνται» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι περισσότερες από 40 χώρες αποτελούν τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Αμερική είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα σε αυτά τα κράτη για την κοινή μας ασφάλεια» δήλωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι το βράδυ της Δευτέρας με δική του εντολή, πραγματοποιήθηκαν στη Συρία πλήγματα κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, ενώ αναφέρθηκε και σε αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της οργάνωσης Χορασάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα προωθήσει το σχέδιο να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι αποτελούν το καλύτερο αντίβαρο απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος και το καθεστώς Άσαντ.

Τις επόμενες ημέρες δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, καθώς και με ηγέτες άλλων κρατών, προκειμένου να αυξηθεί η στήριξη του συνασπισμού.

«Η συνολική προσπάθεια θα απαιτήσει χρόνο» είπε. «Θα υπάρξουν προκλήσεις. Αλλά θα κάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε.

Ο Ομπάμα μίλησε μερικές ώρες μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 μέλη του Ισλαμικού Κράτους και 50 ακόμα μέλη οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες θα πραγματοποιήσουν μια επίμονη αεροπορική εκστρατεία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά τονίζουν ότι ο ρυθμός των μελλοντικών επιθέσεων θα ποικίλει και θα εξαρτηθεί από την προσφορά των στόχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα