Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι λύση

08:14 9/8/2013 - Πηγή: AEK365

Στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και μετά την συνάντηση που είχαν τόνισε πως η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μοναδική «στρατηγική» αντιμετώπισης των «μεγάλων προκλήσεων» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας δηλώνοντας «πεπεισμένος πως η Ελλάδα

θα πετύχει».
«Δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση. Είναι σημαντική η δημοσιονομική σταθεροποίηση αλλά σημαντική είναι [και] ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση, χαιρετίζοντας τις «τολμηρές ενέργειες» για την «προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μείωσης του βάρους που φέρει η Ελλάδα», προκειμένου να «αποδεσμευτούν τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού λαού».
Ταυτόχρονα, ο κ. Ομπάμα στάθηκε στη «δέσμευση» που έχει αναλάβει ο κ. Σαμαράς προκειμένου να «αναλάβει τις ενέργειες που απαιτούνται και να διασφαλίσει πως ο ελληνικός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα», προσέθεσε ο πλανητάρχης.
Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε τον «σταθεροποιητικό ρόλο» που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, σε μία «γειτονία που δημιουργεί προκλήσεις», αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το το ζήτημα τη Κύπρου, ο κ. Ομπάμα δήλωσε αισιόδοξος πως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις υπάρχει «ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό».
Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στον αμερικανό πρόεδρο τις «θυσίες» στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, χάνοντας το 25% του εισοδήματος του κατά τα τελευταία χρόνια.
Τόνισε ωστόσο πως η Αθήνα «θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για τις δομικές μεταρρυθμίσεις».
Παρά ταύτα, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως «προτεραιότητα» είναι η «ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας», ιδιαίτερα για τους νέους, που μαστίζονται από ανεργία της τάξης του 60%.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «η Ελλάδα θα πετύχει», σημειώνοντας πως η επιτυχία της χώρας μας θα είναι και Ευρωπαϊκή νίκη.
Τέλος, αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «τεραστία αποθέματα», κυρίως σε φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει μέρος των ευρωπαϊκών αναγκών

Keywords
Τυχαία Θέματα