Ο Ομπάμα θα στείλει Αμερικανούς συμβούλους στο Ιράκ

20:52 19/6/2014 - Πηγή: AEK365

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα στείλει τελικά έως 300 Αμερικανούς συμβούλους στη Βαγδάτη, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες στον ιρακινό στρατό, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν στο Ιράκ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά σε αεροπορικές επιδρομές, όπως έχει ζητήσει επισήμως το Ιράκ.

Για το θέμα των πιέσεων για παραίτηση του Ιρακινού πρωθυπουργού, ο Ομπάμα δήλωσε: «Δεν είναι δουλειά

μας να επιλέγουμε τους ηγέτες του Ιράκ».

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στα βήματα από πλευράς ΗΠΑ:

-Η Ουάσινγκτον εργάζεται για την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας και του προσωπικού, μεταφέροντας ορισμένους από τους εργαζόμενους και προσπαθώντας να ενισχύσουν την ασφάλεια του κτιρίου.

-Βελτίωση των πληροφοριών, της παρακολούθησης και της αναγνώρισης των τζιχαντιστών.

-Ενίσχυση της στήριξης των ιρακινών δυνάμεων. Κοινά κέντρα επιχειρήσεων για τον συντονισμό των πληροφοριών και ένα ταμείο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Επίσης, συνεργασία με το Κογκρέσο για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Ο Ομπάμα έκανε λόγο για την αποστολή μικρού αριθμού αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων, λέγοντας ότι δεν θα ξεπερνούν τους 300.

-Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τη σταθερότητα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Το Ιράκ απήυθυνε έκκληση την Τετάρτη στις ΗΠΑ να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών της ISIS.

Την Πέμπτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε την επιστράτευση των εφέδρων αξιωματικών για την ενίσχυση του ιρακινού στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα