Ο Λεονάρντο των ντέρμπι!

12:03 13/3/2012 - Πηγή: AEK365

Στο επαγγελματικό και μη ποδόσφαιρο και σε όλο τον κόσμο, επικρατεί η άποψη πως οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές φαίνονται στα... δύσκολα. Όπου δύσκολα, θα μπορούσε κανείς να εννοεί τα ντέρμπι. Αν ισχύει αυτή η γνώμη, ο φετινός Λεονάρντο, στην καλύτερή του χρονιά με την κιτρινόμαυρη φανέλα, κατάφερε κάτι σπάνιο. Κάτι που μόνο ο Βασίλης Τσιάρτας, από τότε που συστάθηκε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα (και όχι μόνο το επαγγελματικό), το έχει πετύχει. Να σκοράρει στα 3 από τα 4 ντέρμπι της χρονιάς, απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό,

εντός και εκτός έδρας. Ο Βραζιλιάνος άσος σκόραρε τόσο στο 3-2 του πρώτου γύρου με τον ΠΑΟ, όσο και προχθές. Το ίδιο είχε κάνει και στο 1-1 με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ενώ δεν τα κατάφερε μόνο στην ήττα με 2-0 του Καραϊσκάκη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί 10 χρόνια πριν με τον Βασίλη Τσιάρτα. Ο «Ελ Μάγκο» είχε σκοράρει και στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό (2-3 και 3-4), όπως και στο εντός έδρας 2-0 με τον Παναθηναϊκό (το εκτός είχε λήξει 2-0).

Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να κατονομάσει αυτό το επίτευγμα, ως «άθλο» του Βραζιλιάνου. Όταν πρόκειται για τον δεύτερο ποδοσφαιριστή, στην ιστορία της ομάδας που κυριαρχεί η φράση: «ΑΕΚ σημαίνει επίθεση» και που έχουν φορέσει τη φανέλα της, οι μεγαλύτεροι επιθετικοί που έχουν αγωνιστεί στα ελληνικά γήπεδα και ουδείς το έχει καταφέρει, πλην του Τσιάρτα (ούτε αυτός «καθαρός» επιθετικός), σίγουρα σημαίνει πολλά. Δύο γκολ έχουν πετύχει αρκετοί επιθετικοί σε διαφορετικά ντέρμπι μιας σεζόν. Το έχει κάνει ο Μαύρος, ο Δημητριάδης, ο Αλεξανδρής, ο Νικολαΐδης, ο Κωστής, αλλά και παλιότερα ο Παπαϊωάννου. Σε τρία παιχνίδια, μόνο αυτοί οι δύο.

Αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε μία διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές σεζόν και το κατόρθωμα των δύο αυτών παικτών, έχει να κάνει με τα συνολικά τέρματα στα ντέρμπι. Ο Λεονάρντο σκόραρε 3 φορές από τα 5 συνολικά τέρματα που πέτυχε η ΑΕΚ απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (τα άλλα 2 Μπέλεκ και Κλωναρίδης), αντίθετα με τον Τσιάρτα που «χτύπησε» 4 φορές, από τα 7 συνολικά τέρματα εκείνης της περιόδου, αφού σκόραρε δις στο 4-3 του ΟΑΚΑ (τα άλλα 3 γκολ ο Νικολαΐδης και ο Λάκης).

Keywords
Τυχαία Θέματα