Ο αντίκτυπος των συναισθημάτων στο σώμα μας

13:51 1/1/2014 - Πηγή: AEK365

Τα συναισθήματα του ανθρώπου είναι δεκάδες και το καθένα επηρεάζει ξεχωριστά εκτός από τη διάθεσή μας και το σώμα μας. Έτσι, οι «πεταλούδες στο στομάχι» από τον έρωτα ή το «κεφάλι μας που πάει να σπάσει» από τα νεύρα δεν είναι απλώς στο μυαλό μας.

Μια ομάδα Φινλανδών επιστημόνων, αποπειράθηκε να χαρτογραφήσει με περισσότερη ακρίβεια, τον βιολογικό αντίκτυπο κάθε συναισθήματος στο ανθρώπινο σώμα, στην μελέτη με τίτλο Bodily maps of emotions, που εκδόθηκε

πρόσφατα. Στην έρευνα συμμετείχαν 773 άνθρωποι από τη Φινλανδία και την Ταϊβαν, όπου κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ειδικό οπτικοακουστικό υλικό, ιστορίες και λέξεις που προκαλούν διάφορα συναισθήματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εντοπίσουν τα σημεία του σώματος που ένιωθαν περισσότερο ή λιγότερο δραστήρια σε κάθε ερέθισμα, σημειώνοντάς τα σε ένα ομοίωμα ανθρώπινου σώματος.

Στη φωτογραφία, απεικονίζονται με μαύρο χρώμα, που αλλάζει σε κόκκινο και κίτρινο, τα σημεία του σώματος με έντονη δραστηριότητα, ενώ με γαλάζιο και μπλε, τα σημεία που η δραστηριότητα απουσιάζει, για κάθε ένα από τα συναισθήματα της έρευνας.

Οι επιστήμονες αν και έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως την καταγωγή ή τις πολιτισμικές επιρροές που ίσως να έπαιζαν ρόλο στον αντίκτυπο που έχουν τα συναισθήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα ευρήματα της έρευνας, έδειξαν ότι η πλειοψηφία των σωματικών αντιδράσεων δεν επηρεάζεται από την καταγωγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα