Νέο «Φέργκιουσον» στις ΗΠΑ

16:19 22/1/2015 - Πηγή: AEK365

Ένας ακόμα Αφροαμερικάνος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στις ΗΠΑ προκαλώντας ένα νέο κύμα οργής.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου στο Νιου Τζέρσεϊ, ωστόσο το βίντεο από το περιπολικό που κατέγραψε όλο το συμβάν ήρθε στη δημοσιότητα μόλις τώρα.

Στο βίντεο, οι αστυνομικοί φαίνονται να σταματούν μία Jaguar, επειδή - σύμφωνα με την Αστυνομία - ο οδηγός παραβίασε ένα STOP.

Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, ο λευκός Μπραΐμ Ντέις,

ζητάει από τον 46χρονο Αφροαμερικανό οδηγό Λιρόι Τουτ δίπλωμα να βγει από το αυτοκίνητο. Ο δεύτερος αστυνομικός, ο επίσης Αφροαμερικανός Ρότζερ Ουόρλεϊ φωνάζει επιτακτικά στον συνοδηγό, τον 36χρονο Τζέραμ Ρέιντ, να του δείξει τα χέρια του.

«Μην κουνηθείς! Δείξε μου τα χέρια σου!», φωνάζει ο αστυνομικός προειδοποιώντας τον συνοδηγό ότι εάν τολμήσει να πλησιάσει κάτι θα τον σκοτώσει. Ο αστυνομικός Ουόρλεϊ υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο συνοδηγός επιχείρησε να πλησιάσει το μπροστινό ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. Ωστόσο, ο συνοδηγός ακούγεται στο βίντεο να λέει:

«Δεν έχω λόγο να πλησιάσω τίποτα».

Αμέσως μετά, ο Ρέιντ επιχειρεί να βγει από το αυτοκίνητο. «Βγαίνω έξω και πέφτω στο έδαφος», προειδοποιεί ενώ ο αστυνομικός προσπαθεί να τον εμποδίσει σπρώχνοντας την πόρτα. Ο Ρέιντ βγαίνει τελικά με τα χέρια μπροστά. Ακούγονται συνολικά επτά πυροβολισμοί, ο Ρέιντ πέφτει στο έδαφος και ο αστυνομικός εξακολουθεί να του φωνάζει να μην κουνηθεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα South Jersey Times που έφερε το βίντεο στο φως πραγματοποιήθηκε νεκροψία στο πτώμα του Ρέιντ, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται επίσης ότι ο Ρέιντ είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 13 ετών για ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς όταν ήταν έφηβος, ενώ πέρσι είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών και αντίσταση κατά της Αρχής. Ο Ντέις ήταν τότε ανάμεσα στους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση σύλληψης.

Ήδη πάντως εκατοντάδες άνθρωποι στην πόλη Μπρίτζετον, λίγο έξω από τη Φιλαδέλφεια, βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για το νέο αυτό περιστατικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα