Νέα σφαγή στη Συρία

22:03 13/7/2012 - Πηγή: AEK365

Σοκαρισμένος και τρομαγμένος δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν από τη σφαγή στο χωριό Τρέμσεχ κοντά στη Χάμα, μιλώντας για «επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, όπως πυροβολικό, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων».

Οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία υποστηρίζουν ότι ο στρατός επενέβη με ελικόπτερα και τανκς στο χωριό Τρέμσεχ, στην επαρχία της Χάμα, σκοτώνοντας «πάνω από 200

ανθρώπους» (ή κατ'αλλες εκτιμήσεις γύρω στους 150), ανάμεσά τους και αντάρτες.

Ωστόσο, Σύρος ακτιβιστής δήλωσε ότι οι νεκροί άμαχοι είναι λίγοι και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που κατά κανόνα είναι λιποτάκτες.

Η συριακή αντιπολίτευση καταδίκασε τη σφαγή, όπως τη χαρακτήρισε, και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια δεσμευτική απόφαση για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία.

Από την πλευρά τους οι Αρχές της Δαμασκού επέρριψαν την ευθύνη για τους θανάτους στο χωριό σε «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών», σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, το οποίο γνωστοποίησε «βαριές απώλειες στις τάξεις των τρομοκρατών» και τρεις νεκρούς μεταξύ των στρατιωτών.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για την πιο «αισχρή γενοκτονία που διαπράχθηκε από το συριακό καθεστώς».

Σε ανακοίνωσή του στη Γενεύη, ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι πρόκειται για «παραβίαση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων στα αστικά κέντρα και της δέσμευσής της απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων».

Η ρωσική κυβέρνηση καταδίκασε τη σφαγή στη Συρία και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την αιματοχυσία αυτή που, όπως υποστηρίζει, εξυπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων οι οποίοι επιδιώκουν να πυροδοτήσουν μια διαθρησκευτική σύγκρουση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι «ωμότητες» στο Τρέμσεχ από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αποδεικνύουν την ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση του ΟΗΕ.

Η σφαγή αυτή, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί άλλη μια δολοφονική πράξη του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε η Γαλλία, καλώντας εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να αναλάβει τις ευθύνες του».

Εν τω μεταξύ, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Δαμασκό που διαμαρτύρονταν για τη σφαγή, σκοτώνοντας δυο ανθρώπους και τραυματίζοντας δέκα, δήλωσαν ακτιβιστές.

Συνολικά, την Παρασκευή 29 άνθρωποι -18 στρατιώτες, επτά αντάρτες και τέσσερις άμαχοι- έχασαν τη ζωή τους στη Συρία κατά τις διαδηλώσεις, κυρίως στη Δαμασκό και το Χαλέπι.

Keywords
Τυχαία Θέματα