Μοσκοβισί: Θα ήταν αυτοκτονικό να μην αποπληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της

12:18 16/12/2014 - Πηγή: AEK365

Οι Financial Times αφιερώνουν ένα δημοσίευμά τους στην επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μοσκοβισί προειδοποίησε την Ελλάδα ότι το να μην αποπληρώσει τα χρέη της θα ήταν «αυτοκτονικό» για εκείνη.

Όπως αναφέρουν οι FT, o Μοσκοβισί

επέμεινε ότι η διήμερη επίσκεψή του δεν έγινε προκειμένου να δείξουν οι Βρυξέλλες την υποστήριξή τους στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, «ο οποίος δίνει έναν σκληρό αγώνα προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να πάει η χώρα σε εκλογές».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Σαμαρά και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Μοσκοβισί εξήρε τις ελληνικές αρχές και υποσχέθηκε «ελαφρύτερη» εποπτεία του ελληνικού προγράμματος.

Στη συνέχεια οι FT παραθέτουν κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος: «Υπάρχει πρόοδος, Ποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό; Κανείς. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια τεράστια πρόοδο για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της».

Στο δημοσίευμα γίνεται, επίσης, αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -όπως τονίζεται- προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει διαμηνύσει ότι θα σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για το χρέος της Ελλάδας, αλλά και πως θα διαπραγματευτεί νέους όρους με τους πιστωτές της χώρες.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρει πως αν και ο Επίτροπος προσπάθησε να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός, αναφορικά με το να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, προειδοποίησε ότι δηλώσεις όπως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της, θα μπορούσαν να «αναζωπυρώσουν» τους φόβους των αγορών για την χώρα.

Και μπορεί, όπως αναφέρουν οι Financial Times, πολλές χώρες της Ευρωζώνης να παραμένουν σκεπτικές όσον αφορά στην θέληση της κυβέρνησης Σαμαρά να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και μίλησε για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα