Μήνυμα της ΕΚΤ στην Ελλάδα: Λεφτά στις τράπεζες μόνο αν υπάρχει πρόγραμμα

12:57 8/1/2015 - Πηγή: AEK365

Τη σύνδεση του προγράμματος που έχει δημιουργηθεί από τους διεθνείς δανειστές για την Ελλάδα και της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών έκανε με ξεκάθαρο τρόπο την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Με μια δήλωση που δεν αφήνει αμφιβολίες, σημείωσε πως «η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών

βασίζεται σε τεχνική παράταση του προγράμματος έως τέλος Φεβρουαρίου και στην ύπαρξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ. Βασίζεται επίσης σε επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα μεταξύ ελληνικών αρχών και ΕΚΤ-ΔΝΤ».
Κάτι που σημαίνει πως για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δύο τα προαπαιτούμενα για να υπάρξει εύρυθμη χρηματοδότηση των τραπεζών. Πρώτον να ολοκληρωθεί επιτυχώς το τελευταίο review της Τρόικας που επί του παρόντος έχει «παγώσει» και δεύτερον την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την επόμενη ημέρα του παρόντος προγράμματος που ολοκληρώνεται οσονούπω και την αντικατάστασή του με κάποιο άλλο.
Όπως σημειώνει το Reuters: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από την κεντρική τράπεζα για τη ρευστότητά τους».
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες δηλώσεις είχε πραγματοποιήσει και στις αρχές Οκτωβρίου και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας είχε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται στα νέα προγράμματα της ΕΚΤ για τις αγορές τίτλων που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (asset - backed securities - ABS). Με την προϋπόθεση όμως -όπως είχε διευκρινίσει- ότι οι δυο οικονομίες θα βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης (δηλαδή όπως αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη και αξιολογείται από την τρόικα).
Το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στο περιθώριο της χθεσινής συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΚΤ. H τεχνική παράταση του μνημονίου λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα