Μέρκελ: Πιθανότητες για λύση την Δευτέρα

14:50 21/11/2012 - Πηγή: AEK365

Μια μέρα μετά το "ναυάγιο" των συνομιλιών των διεθνών δανειστών της Ελλάδας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, "βλέπει" πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης ενόψει του νέου Eurogroup την Δευτέρα.
Παρά τη μαραθώνια συνεδρίαση 11 και πλέον ωρών, οι υπουργοί Oικονομικών της

Ευρωζώνης απέτυχαν χθες στην προσπάθειά τους για επίτευξη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να διακόψει στις 5 το πρωί τη συνεδρίαση και να ανανεώσει το ραντεβού για τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίο.
«Πιστεύω πως υπάρχουν πιθανότητες, δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος, αλλά υπάρχουν πιθανότητες για εξεύρεση λύσης τη Δευτέρα», είπε η κ. Μέρκελ μιλώντας σήμερα ενώπιον γερμανών βουλευτών.
Υποστήριξε, παράλληλα, πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να καλυφθεί με μείωση των επιτοκίων και αύξηση της συμμετοχής του EFSF. Οι εγγυήσεις του EFSF μπορεί να αυξηθούν έως τα 10 δισ. ευρώ και η Γερμανία θα αναλάβει το μερίδιό της, φέρεται να είπε, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
Αλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα με διάφορους τρόπους, πρόσθεσε η Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Καγκελάριος υπογράμμισε πάντως τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ευρωζώνη και εκτίμησε ότι η κρίση δεν μπορεί να ξεπερασθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Η ιδέα ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης μια και καλή είναι λανθασμένη, είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να δράσουμε βήμα βήμα.
Ενημερώνοντας με τη σειρά του τους γερμανούς βουλευτές, ο υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως παραμένει ανοιχτό το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των 14 δισ. ευρώ από τη διετή επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας, αλλά και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.
Σύμφωνα με γερμανό βουλευτή που ενημερώθηκε από τον κ. Σόιμπλε και τον οποίο επικαλείται το Reuters, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε στα μέλη του συντηρητικού κόμματος ότι οι διεθνείς δανειστές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για αν θα πρέπει να υποχωρήσει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ή το 2022. Δεν συμφώνησαν επίσης για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα δημοσιονομικά της χώρας μέχρι και το 2014.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ εκτίμησε σήμερα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός κεφαλαιαγορών αυτή τη δεκαετία, υποστηρίζοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό τη χώρας δεν μπορεί να καλυφθεί με αποσπασματικά μέτρα.
«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει υπό βιώσιμες συνθήκες στις κεφαλαιαγορές αυτή τη δεκαετία», δήλωσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ο εκλογικός αντίπαλος της Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ θα πρέπει να καθυστερήσει την ψηφοφορία επί του γερμανικού προϋπολογισμού μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα