Με ακάλυπτο πρόσωπο ο αρχηγός των ενόπλων που γάζωσαν την οικία του Γερμανού πρέσβη

10:08 31/12/2013 - Πηγή: AEK365

Ο καθοδηγητής των δραστών της ένοπλης επίθεσης, η κατάθεση ενός ιδιωτικού φρουρού, ο κύκλος των οργανώσεων και των όπλων μίας χρήσης αλλά και το «ιστορικό» των μέτρων ασφαλείας στην πρεσβευτική κατοικία είναι τα πέντε νέα δεδομένα της ΕΛ.ΑΣ. για την επίθεση στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι το ξημέρωμα της Δευτέρας.
«Το Βήμα» παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία αυτά:
ΠΡΩΤΟΝ: Σε έναν μαυροφορεμένο άντρα ηλικίας άνω των 35 ετών που δεν είχε πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου

του και έδινε στρατιωτικού τύπου παραγγέλματα στους συνεργούς του εστιάζεται το ενδιαφέρον των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Στην παρουσία αυτού του προσώπου αναφέρεται τόσο ο ειδικός φρουρός που στεκόταν έξω από την περίφραξη της κατοικίας όσο και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες στους οποίους επιδείχθηκαν φωτογραφίες γνωστών αντιεξουσιαστών, ενώ βάση των συσχετισμών είναι βίντεο από πρόσφατες ληστείες τραπεζών στην περιφέρεια, όπως αυτές στα Μέθανα, στη Νεμέα, στο Βελεστίνο κ.ά. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο αστυνομικός φρουρός αναφέρθηκε σε «μερική αναγνώριση» ενός ατόμου.
Ζητούμενο ωστόσο είναι ο τρόπος άφιξης και διαφυγής των τεσσάρων δραστών από το σημείο της επίθεσης. Οι αστυνομικοί μιλούν για «άριστα οργανωμένη επίθεση που πέτυχε απόλυτα τον στόχο της με αφορμή τον ρόλο της Γερμανίας στην οικονομική κρίση, την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας αλλά και το αίτημα του Σάββα Ξηρού για την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας».
Αξιοσημείωτο είναι ότι επειδή έκλεισε ο ασύρματος του ειδικού φρουρού μόλις εκείνος πάτησε το «μπουτόν» συναγερμού, στο κέντρο της Αστυνομίας υπήρξαν μεγάλοι φόβοι για βαρύ τραυματισμό του.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ακριβώς πίσω από τον εξωτερικό φράχτη της πρεσβευτικής κατοικίας βρισκόταν άλλος ιδιώτης, υπάλληλος εταιρείας security, που χειριζόταν το σύστημα περιστρεφόμενων καμερών -με συστήματα εστίασης- οι οποίες βρίσκονται εντός και εκτός του κτιρίου. Η κατάθεση του ιδιώτη φρουρού θεωρείται εξίσου σημαντική για τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
ΤΡΙΤΟΝ: Προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ. ο κύκλος των επιθέσεων χωρίς «όπλα-σφραγίδες», όπως τα δύο καλάσνικοφ τα οποία έβαλαν εναντίον της πρεσβευτικής κατοικίας, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στις διωκτικές αρχές.
Και αυτό διότι εμφανίζονται διαρκώς νέες οργανώσεις, δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ένοπλων επιθέσεων, ενώ συλληφθέντες αντιεξουσιαστές μπορούν έτσι να μην κατηγορηθούν για συνολική δράση ένοπλων ομάδων αλλά για μεμονωμένες ενέργειες.
Μάλιστα οι αξιωματικοί μιλούν για «κεντρική καθοδήγηση και τον ίδιο κύκλο ατόμων που έχει μεγάλο οπλοστάσιο, παράγει οργανώσεις και αιματηρές επιθέσεις ενώ έχει την άνεση επιθέσεων με όπλα μιας χρήσης». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2013 έχουν εμφανισθεί τέσσερις νέες οργανώσεις: Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, Επαναστατική Ανατροπή, Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις και Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων.
Επιπλέον συνεχίζεται η ροή πληροφοριών προς την ΕΛ.ΑΣ. για εμπλοκή ποινικών σε ένα τμήμα του εγχωρίου αντάρτικου πόλης.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Αποκαλύπτεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε ζητήσει τα τελευταία χρόνια από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Γερμανίας για λόγους ασφαλείας να κτίσει ψηλότερο τοίχο γύρω από την πρεσβευτική κατοικία. Κάτι που δεν είχε γίνει δεκτό.
Παράλληλα είχε ζητηθεί από υπευθύνους ασφαλείας να υπάρξει από αστυνομικές δυνάμεις επιτήρηση σε τρεις-τέσσερις δρόμους γύρω από την πρεσβευτική κατοικία, όπου και κινήθηκαν οι δράστες της πρόσφατης επίθεσης. Ωστόσο δεν υπήρξε διάρκεια σε αυτό το έργο αστυνόμευσης.
Μετά την επίθεση στην πρεσβευτική κατοικία από τη 17Ν τον Μάιο του 1999 είχε θωρακιστεί το κτίριο με αλεξίσφαιρα τζάμια, επενδύσεις στους τοίχους κ.ά., αλλά και είχαν τοποθετηθεί κάμερες μεγάλης ευκρίνειας. Έγινε όμως κοπή δένδρων στον περιφερειακό τοίχο της πρεσβευτικής κατοικίας η οποία φέρεται να διευκόλυνε τη «σκόπευση» των δραστών.
Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συχνά αναφερθεί σε «κίνδυνο νέου κτυπήματος στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή λόγω της μεγάλης, "ανεξέλεγκτης" κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι». Μάλιστα είχε τεθεί ζήτημα αλλαγής του χώρου διαμονής του γερμανού πρέσβη, όμως επειδή το κτίριο ανήκει στη γερμανική πρεσβεία, δεν έγινε περαιτέρω κίνηση.
ΠΕΜΠΤΟΝ: Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για προσπάθεια μίμησης του κτυπήματος εναντίον της ίδιας πρεσβευτικής κατοικίας από τη 17Ν με εκτόξευση ρουκέτας τον Μάιο του 1999. Τότε είχε τραυματισθεί ο Σάββας Ξηρός.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο τότε γερμανός πρέσβης Καρλ Χάιντς Άλμπερτ Κούνα (σ.σ. εξακολουθεί να ζει στη χώρα μας)στην κατάθεση που έδωσε στις 27 Μαΐου 1999 είπε ότι είχε δει «ένα ύποπτο πρόσωπο που φορούσε μία καφετί τραγιάσκα, δεν φορούσε γυαλιά και έμοιαζε σε μια φωτογραφία που είχα δει του Θόδωρου Κολοκοτρώνη».
Παράλληλα ένας από τους φρουρούς του δρος Κούνα είχε υποστηρίξει τότε ότι κάποιος παρακολουθούσε τις κινήσεις του γερμανού πρεσβευτή από διπλανό μπαλκόνι.
Με την εξέταση των κηλίδων αίματος που είχαν βρεθεί στο σημείο της επίθεσης είχε «προκληθεί» σύγκρουση τότε της ΕΛ.ΑΣ. με ξένες διωκτικές αρχές. Και αυτό επειδή λόγω πρόσμειξης με χλωροφύλλη τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν γρήγορα το DNA του δράστη και έτσι ξένες υπηρεσίες απέδιδαν αυτήν την καθυστέρηση «σε σκοπιμότητα των ελληνικών αρχών που ήθελαν να καθυστερήσουν τις έρευνες».

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα