Μαρούλια Fujitsu και φράουλες Sharp

15:12 1/8/2014 - Πηγή: AEK365

Μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής μιας γραμμής παραγωγής ημιαγωγών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Fujitsu σε μεγάλο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ιαπωνία.
Μία μέρα ο μάνατζερ του εργοστασίου τον κάλεσε για να του πει ότι η μονάδα κλείνει και εκείνος θα εποπτεύει μαρούλια.
Η ομάδα του, δεν χρειάστηκε να βγει από τα αποστειρωμένα εργαστήριά τους.
Ετσι, αντί να παράγουν τσιπάκια, άρχισαν να καλλιεργούν λαχανικά, χρησιμοποιώντας βεβαίως ανάλογες «high

tech» μεθόδους.
Η Fujitsu δεν είναι η μοναδική ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών και λευκών συσκευών που διαφοροποιεί ριζικά την παραγωγή της στρέφοντάς την από τον δευτερογενή στον πρωτογενή τομέα. Και άλλες διάσημες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών πιεζόμενες από τον ανταγωνισμό των Κορεατών και των Κινέζων μετέτρεψαν βιομηχανικές μονάδες σε... αγροκαλλιέργειες. Η Toshiba, για παράδειγμα, καλλιεργεί λαχανικά σε μια κλειστή εδώ και χρόνια μονάδα παραγωγής κοντά στο Τόκιο όπου κάποτε κατασκεύαζε floppy disk (τους εύκαμπτους δίσκους).
Η Sharp ξεκίνησε πέρυσι εργαστηριακές δοκιμές για την καλλιέργεια φράουλας σε κλειστούς χώρους στο Ντουμπάι χρησιμοποιώντας λάμπες ωρίμασης και τεχνολογίες καθαρισμού αέρος. Η Panasonic ξεκινά εντός του έτους την πώληση ψηφιακά ελεγχόμενων θερμοκηπίων για την καλλιέργεια σπανακιού και άλλων λαχανικών.
Ομως και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας λαμβάνουν μεγάλες επιδοτήσεις από την κυβέρνηση του Τόκιο προκειμένου να συνδυάσουν την υψηλή τεχνολογία με την αγροτική παραγωγή προς όφελος και των παραγωγών και των καταναλωτών.

Πηγή: fpress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα