Λεβέντικη πρόκριση μέσα σε κόλαση (VIDEO)

09:24 1/4/2015 - Πηγή: AEK365

Στο ξεκίνημα του Απρίλη του 1992 η ΑΕΚ δεν είχε κατακτήσει ακόμα τον πρώτο από τους τρεις συνεχόμενους τίτλους της (1992, 1993, 1994). Επίσης, μετρούσε έξι χρόνια απουσίας από τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Και επιπλέον, είχαν περάσει επτά χρόνια από την τελευταία της νίκη στο Ηράκλειο επί του πολύ ισχυρού (αγωνιστικά αλλά και εξωαγωνιστικά, λόγω της παρουσίας του Θόδωρου Βαρδινογιάννη)

ΟΦΗ της εποχής.

Πηγαίνοντας στην Κρήτη για τη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας μετά το 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας, είχε να «παλέψει» με αυτές τις δύο αρνητικές παραδόσεις. Όμως, εκείνη η ΑΕΚ μεγάλωσε λίγο περισσότερο εκείνο το απόγευμα, αφού πήρε μια σπουδαία νίκη που «γιάτρεψε» πολλές φοβίες και κυρίως αυτή του Γεντί Κουλέ. Στο γήπεδο όπου έχανε σχεδόν κάθε χρόνο τη δεκαετία του '80 και στις αρχές '90, ξεκίνησε εκείνη τη μέρα ένα σερί επιτυχιών που κράτησε μια δεκαετία και που είχε ως εξαίρεση μόνο την ήττα με 2-1 στο πρωτάθλημα 1996-97 (με μια εχθρική διαιτησία από τον Μπέγκο και με δύο γκολ από κεφαλιές του... Νίκου Νιόπλια!!!).

Η ΑΕΚ προηγήθηκε στη ρεβάνς του Ηρακλείου με πέναλτι που εκτέλεσε ο Αλεξανδρής στο 55', μετά από ανατροπή του Ντανιέλ Μπατίστα από τον μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ Κώστα Παυλόπουλο (στη φωτογραφία μονομαχούν στον αέρα). Αμέσως μετά ο ΟΦΗ έμεινε με δέκα παίκτες επειδή ο Στέλιος Αποσπόρης αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα όταν έβρισε τον διαιτητή Μπέντα.

Ο Κύπριος Νίκι Παπαβασιλείου ισοφάρισε στο 88', αλλά η ΑΕΚ περνούσε και με 1-1. Όμως στο 90' μετά από πίεση του Τζίμη Πατίκα στην αντίπαλη άμυνα, ο Τόνι Σαβέβσκι κέρδισε την μπάλα και μπήκε στην περιοχή για να κάνει με πλασέ το τελικό 1-2.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Βασιλόπουλος, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Π. Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής (84' Σταματής) Σαβέβσκι, Δημητριάδης (70' Πατίκας) Μπατίστα, Σαββίδης

Στην 1 Απριλίου

1/4/34 ΑΕΚ-Εθνικός 2-3 (Πρωτάθλημα Ελλάδας -η πολύ αδύναμη ΑΕΚ της εποχής προηγήθηκε με δύο γκολ του Μούγκρα αλλά στο τέλος έχασε και τερμάτισε τελευταία στον όμιλο του νότου)
1/4/62 ΑΕΚ-Άρης 1-0 (Α' Εθνική -το γκολ της νίκης ο Νεστορίδης στο 32')
1/4/64 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-3 (Α' Εθνική -άθλια εμφάνιση της ΑΕΚ, την οποία έσωσε από πανωλεθρία ο τερματοφύλακας Σεραφείδης)
1/4/73 AEK-Τρίκαλα 5-1 (Α' Εθνική -η πιο ευρεία νίκη της ΑΕΚ σε μια πολύ κακή σεζόν)
1/4/79 Απόλλων Αθηνών-ΑΕΚ 1-3 (Α' Εθνική -βήμα τίτλου χωρίς τον τιμωρημένο Μπάγεβιτς)
1/4/84 AEK-Δόξα Δράμας 1-0 (Α' Εθνική - το γκολ ο Βαγγέλης Βλάχος στο 68')
1/4/95 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-2 (Α' Εθνική -η ΑΕΚ άνοιξε και έκλεισε το σκορ με γκολ των Σαραβάκου και Σταματή αντίστοιχα, όμως ο πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού... Ντανιέλ Μπατίστα )
1/4/00 ΟΦΗ-ΑΕΚ 1-2 (Α' Εθνική -μεγάλη νίκη με τα γκολ των και Λάκη και Πετκόφ, η πιο σημαντική στον δεύτερο γύρο με τον Γιάννη Παθιακάκη στον πάγκο που παρέλαβε την ΑΕΚ 8η και την οδήγησε στην 3η θέση και στο Κύπελλο)
1/4/01 ΑΕΚ-Πανιώνιος 5-1 (Α' Εθνική -με απόντα τον Ντέμη Νικολαϊδη, αλλά με τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη να σημειώνει τρία γκολ!)
1/4/12 Κέρκυρα-ΑΕΚ 2-2 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα