Κρούγκμαν: Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί

22:31 16/2/2015 - Πηγή: AEK365

Ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times μετά την αποτυχία του Eurogroup με τίτλο «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί» (Παράφραση της ρήσης που είπε ο ρωμαίος πολιτικός Κάτων ο πρεσβύτερος «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί»), αναφέρει ότι οι ελληνικές διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών κατέρρευσαν λόγω του προσχεδίου για κοινό ανακοινωθέν, το οποίο η ελληνική

πλευρά χαρακτηρίζει «παράλογο».

«Σύμφωνα με τη δική μου ανάγνωση, αυτή είναι η πρόταση κλειδί: Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν αποφασισμένες να εξασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα και χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, συμβαδίζοντας με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, κάθε νέο μέτρο πρέπει να στηρίζει και όχι να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα. Μετάφραση: καμία παραχώρηση στην επιδίωξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρξε καμία περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει τέτοια δήλωση, γεγονός που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι πίστευαν ότι έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Δεν κατανοούν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και αυτού του είδους οι πιέσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές», αναφέρει.

«Αντίθετα, αποφάσισαν να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να δώσου διαπραγματευτικό έδαφος, προτίμησαν να πιέσουν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και, πιθανότατα, εκτός ευρωζώνης, με το υποθετικό οικονομικό ναυάγιο ως ένα μάθημα για οποιονδήποτε ενδέχεται να εγείρει παρόμοιες απαιτήσεις», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα