Καταγγελίες για περιστατικά νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος

02:07 7/11/2012 - Πηγή: AEK365

Την απόσυρση του ηλεκτρονικού μηχανήματος σε εκλογικό κέντρο της Πενσυλβάνιας έφερε η τεκμηριωμένη με βίντεο καταγγελία ψηφοφόρου ότι το μηχάνημα δεν κατέγραφε σωστά την ψήφο, πριμοδοτώντας τον αντίπαλο. Μικρά προβληματικά περιστατικά καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, όπου η ψηφοφορία διεξάγεται κατά τα άλλα ομαλά.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, που έχει ανέβει στο

YouTube, το μηχάνημα χάριζε ψήφους στον Μιτ Ρόμνεϊ όταν κάποιος επιχειρούσε να ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τελικά, όπως είπε στο NBC News ο χρήστης που είχε ανεβάσει το βίντεο, κατάφερε να ψηφίσει με επιτυχία τον Μπαράκ Ομπάμα βρίσκοντας μια περιοχή της οθόνης όπου η ψήφος πήγαινε στο σωστό πρόσωπο. Η υπάλληλος της εφορευτικής επιτροπής του είπε πάντως ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα».

Σύμφωνα πάντως με το NBC News, το μηχάνημα αποσύρθηκε. Προσθέτει όμως ότι καταγγελίες για μηχανές που αλλάζουν την ψήφο του Ρόμνεϊ σε Ομπάμα έχουν γίνει και από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο.

Σε άλλο περιστατικό, όπως αναφέρει η Tampa Bay Times, η υπηρεσία που ήταν αρμόδια για την οργάνωση των εκλογών στην περιοχή Πινέλας της Φλόριντας, λίγο αφότου άνοιξαν οι κάλπες ενεργοποίησε το σύστημα αυτόματης τηλεφωνικής κλήσης των ψηφοφόρων για να τους ενημερώσει, λανθασμένα όπως φαίνεται.

Ωστόσο περίπου 12.000 νοικοκυριά πληροφορήθηκαν από το αυτόματο μήνυμα ότι οι κάλπες θα κλείσουν «στις 19:00 αύριο», δηλαδή την Τετάρτη. Το μήνυμα αυτό είχε σταλεί και την Δευτέρα, για να ενημερώσει τους ψηφοφόρους για το ωράριο των εκλογών της Τρίτης αλλά κατά λάθος επαναλήφθηκε και πάλι και το πρωί της Τρίτης.

Στη Φιλαδέλφεια, από την άλλη, εκλογικό κέντρο στήθηκε σε μια σχολική αίθουσα ο ένας τοίχος της οποίας ήταν διακοσμημένος με ένα γιγαντιαίο πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα. Με βάση τη νόμο, απαγορεύεται στα κόμματα να διαφημίζουν τους υποψηφίους τους κοντά (κι ακόμη περισσότερο, μέσα) στα εκλογικά κέντρα. Η φωτογραφία του πορτρέτου αναρτήθηκε στο Twitter από έναν εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τον Τιμ Μίλερ.

Ενδιαφέρουσα καινοτομία των εκλογών για το Κεντάκι και η Νότια Καρολίνα είναι ότι επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ την ημέρα των εκλογών, μία απαγόρευση που ίσχυε σε άλλες πέντε πολιτείες ως το 2008, το Ντέλαγουερ, το Άινταχο, την Ιντιάνα, τη Γιούτα και τη Δυτική Βιρτζίνια. Η παράδοση αυτή ανάγεται στο 19ο αιώνα, όταν οι «διεφθαρμένοι» πολιτικοί εξαγόραζαν ψήφους προσφέροντας αλκοόλ στους ψηφορόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα