Η Τρόικα μπλόκαρε το deal Εθνικής-Eurobank

08:21 8/4/2013 - Πηγή: AEK365

Η τρόικα προχώρησε στη ματαίωση της ενιαίας ανακεφαλαιοποίησης Εθνικής και Eurobank καθώς εκτιμούσε ότι το συνολικό κόστος, θα ήταν 2 δισ υψηλότερο σε σχέση με τους αρχικούς της υπολογισμούς.
Πλέον η Eurobank θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες να υπολογίζονται

στα 6,5 δισ ευρώ. Η Εθνική κατέχει το 84% της Eurobank και θα πρέπει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να καλύψει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Το συνολικό ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής υπολογίζεται σε 650 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα καλύψει τα υπόλοιπα 5,9 δισ.
Oι δυο τράπεζες δήλωσαν ότι αδυνατούν να βρουν τα κεφάλαια 10% από την ιδιωτική αγορά και βασικός μέτοχός τους γίνεται μέσω της ανακεφαλαιοποίησης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι βασικές συζητήσεις που έγιναν την Κυριακή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και της τρόικας κατέδειξαν ότι δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι οι δυο τράπεζες θα έβρισκαν ιδιωτικά κεφάλια με αποτέλεσμα στην απογευματινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών να κληθεί και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος όπου επιβεβαιώθηκε ότι το deal, όπως είχε ανακοινωθεί, δεν μπορεί να προχωρήσει. Την απόφαση αν και πως θα προχωρήσει η συγχώνευση ή θα πωληθούν οι δυο τράπεζες χωριστά θα την λάβει ο κύριος μέτοχος που μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη Απριλίου, θα είναι το ΤΧΣ αν και λόγο έχει και το Υπουργείο Οικονομικών
Ανώτατη τραπεζική πηγή, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αυτή δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο ούτε για τους επενδυτές ούτε για τους καταθέτες, ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαχωρισμού σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, και ότι η τράπεζα θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη, γεγονός που συνεπάγεται τη διασφάλιση όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα