Η Νορβηγία ψηφιοποιεί όλα της τα βιβλία

09:55 20/1/2014 - Πηγή: AEK365

Σε μια πρωτοπόρο κίνηση προχώρησε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας, η οποία ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 135.000 βιβλία θα μετατραπούν σε ψηφιακή μορφή με τα πνευματικά δικαιώματα να αποδίδονται στους συγγραφείς.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα θα διασφαλίζει εκδότες και συγγραφείς, η ψηφιοποίηση θα γίνει με τη συγκατάθεση των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων και θα περιλαμβάνονται και μεταφράσεις ξένων βιβλίων.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι θα παρέχεται και δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση στα βιβλία ακόμα και σε αυτά που εμπίπτουν στον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία

στη Νορβηγία λήγει 70 έτη μετά το θάνατο του συγγραφέα .

Η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει υπογράψει μια συμφωνία με την Kopinor , μια ομάδα που εκπροσωπεί μεγάλους συγγραφείς και εκδότες με 22 οργανώσεις- μέλη και θα πληρώνει ένα προκαθορισμένο ποσό. Η Kopinor θα είναι υπεύθυνη για τη διανομή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης μεταξύ των μελών της.

Πάντως, μέχρι στιγμής οι πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από το έργο. Αντίθετα μάλιστα κάποια έργα εξαντλημένα, «έχουν μια δεύτερη ζωή».

Πάνω από 115.000 βιβλία έχουν ήδη διαβαστεί σε απευθείας σύνδεση . Οι προσπάθειες για δωρεάν ψηφιακές βιβλιοθήκες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συχνά μείνει στάσιμες εξαιτίας των πολύπλοκων συζητήσεων περί των πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι η καινοτομία αυτή προφυλάσσει πολλά βιβλία από το να εξαφανιστούν ή να πέσουν σε λήθη. Με την ψηφιοποίηση ένα μπεστ σέλερ και ένα άγνωστο βιβλίο έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα