Η μέρα που ''έφυγε'' ο Φάντροκ (VIDEO)

10:38 9/10/2012 - Πηγή: AEK365

9 Οκτωβρίου του 1981 και η είδηση έρχεται σαν "βόμβα" στην Ελλάδα και την οικογένεια της ΑΕΚ. Ο Φράντισεκ Φάντροκ έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 66 ετών. Ο Φάντροκ αφήνει την τελευταία του πνοή στη Λευκωσία, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Κεραυνού Λευκωσίας. Θλίψη για την ΑΕΚ που πενθεί, τον χαμό ενός προπονητή,

με τον οποίο έζησε τεράστιες στιγμές. Μπάρλος - Φάντροκ και η ΑΕΚ μαζί τους μεγαλούργησε σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Ο Φάντροκ γεννήθηκε στο Νίμπουργκ της Αυστροουγγαρίας στις 18 Δεκεμβρίου 1914. Αν και Τσεχικής καταγωγής πήρε την Ολλανδική υπηκοότητα κι εκεί δημιούργησε αξιομνημόνευτη καριέρα: Έφτασε το 1970 μέχρι την εθνική Ολλανδίας στην οποία παρέμεινε και μετά το 1974 όταν προσελήφθη σ' αυτήν ως πρώτος προπονητής ο Ρίνους Μίχλες. Μαζί οδήγησαν τις «τουλίπες» στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με αντίπαλο τη Γερμανία (1-2). Το 1975 προσλήφθηκε από τον Λουκά Μπάρλο στην ΑΕΚ με την οποία έφθασε στα ημιτελικά του ΟΥΕΦΑ το 1976 (αποκλείστηκε από τη Γιουβένους). Τη σεζόν 1978-79 εργάστηκε στην Παναχαϊκή, επέστρεψε στην ΑΕΚ και για λίγο στον Κεραυνό Λευκωσίας (1981).

Στα χέρια του Φάντροκ ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στην ΑΕΚ παίκτες όπως
οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, οι Γερμανοί Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, ο Θωμάς Μαύρος, ο Τάκης Νικολούδης, ο Μπάμπης Ιντζόγλου, ο Νίκος Χρηστίδης.

Παίκτες όπου μαζί με τους Παπαϊωάννου, Τσάμη, Στεργιούδα, Τάσο, Ραβούδη, οδήγησαν την ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1976-77.

Ποιος θα ξεχάσει την απόφαση του Φάντροκ στον αγώνα με την ΚΠΡ στη Φιλαδέλφεια, κάνοντας αλλαγή το Λάκη Στεργιούδα με τον Νίκο Χρηστίδη στην παράταση του αγώνα της 16ης Μαρτίου 1977. Ο Φάντροκ γνώριζε ότι ο Χρηστίδης είναι πολύ καλός στην απόκρουση των πέναλτι, έκανε κάτι το πρωτοφανές: άλλαξε τερματοφύλακα στη διαδικασία των πέναλτι. Και δικαιώθηκε: Ο Χρηστίδης απέκρουσε δύο πέναλτι και η «Ενωση» πέρασε στα ημιτελικά όπου βέβαια αποκλείστηκε από το μεγαθήριο που άκουγε στο όνομα Γιουβέντους.

Αξέχαστος...

Keywords
Τυχαία Θέματα