Η Λιβύη εξοφλεί την Ελλάδα

12:12 3/8/2012 - Πηγή: AEK365

Ύστερα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν δυο μήνες, η λιβυκή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποπληρωμή του 50% της οφειλής προς την Ελλάδα για την εξόφληση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών πρακτορείων και άλλων επιχειρήσεων, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας και φιλοξενίας Λίβυων τραυματιών από τον πρόσφατο πόλεμο στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιτετραμμένος της λιβυκής πρεσβείας στην Αθήνα,

Ουσάμα Ελεγιάν τόνισε: "Συνολικά αναγνωρίζουμε χρέη περίπου 150 εκατ. ευρώ προς φορείς, θεραπευτήρια και ξενοδοχεία, αλλά και τα δύο ταξιδιωτικά πρακτορεία, που συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα, το «Libyana travel» και το «Middle East». Μέσω αυτών φιλοξενηθήκαν συνολικά περίπου 5.500 τραυματίες που έλαβαν VISA υγείας και ήρθαν στην Ελλάδα. Σήμερα παραμένουν στο ελληνικό έδαφος περίπου 350-μ 500 τραυματίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι σύντομα θα αποδεσμευτούν τα ποσά για να αποπληρωθούν όλοι. Σε πρώτη φάση, πάντως, θα αποπληρωθεί το 50% της οφειλής".
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων Αττικής, οι συνολικές όφειλες του λιβυκού κράτους προς το σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ για την Αθήνα και 9,5 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε και η πρώτη επαφή των ξενοδόχων της Αττικής με την πρεσβεία της Λιβύης και το αρμόδιο Υγειονομικό Γραφείο. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε: "Επισημάναμε στους αρμόδιους και γραπτά και προφορικά πως τόσο η Λιβύη όσο και η Ελλάδα δοκιμάζονται σκληρά ως χώρες, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και ευχαριστήσαμε το λιβυκό κράτος για την επιλογή της Αθήνας ως πόλης η οποία δέχεται και φιλοξενεί Λίβυους τραυματίες. Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός από το 2007- 2008 έως σήμερα έχει δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα, με τραγικές συνέπειες για τον κλάδο μας στην πόλη. Η ροή Λίβυων τραυματιών προς την Ελλάδα και η διαμονή τους στην Αθήνα εκλήφθηκε ως σημαντική ανάσα για τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, τα οποία σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, πτώσης του τουριστικού ρεύματος και γενικότερης αστάθειας, όχι μόνο επιθυμούσαν αυτή τη συνεργασία, αλλά και την είχαν απόλυτη ανάγκη".

Keywords
Τυχαία Θέματα