Η κατασκευή του μεγαλύτερου παζλ! (ΦΩΤΟ)

17:42 15/9/2012 - Πηγή: AEK365

Το ινστιτούτο Fraunhofer στο Βερολίνο έχει αναλάβει μια πολύ δύσκολη δουλειά: να ανασυνθέσει το μεγαλύτερο παζλ του κόσμου! Στην πραγματικότητα πρόκειται 33 εκατ. κομματιασμένες σελίδες εγγράφων από το αρχείο της Στάζι, οι οποίες πρέπει να επανασυγκολληθούν.

Για εβδομάδες μετά τον Νοέμβριο του 1989, όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, οι πράκτορες της Στάζι βλέποντας ότι η Ανατολική Γερμανία πνέει τα λοίσθια

παρέμειναν κλεισμένοι στα γραφεία τους στο αρχηγείο της Στάζι, στη συνοικία Λίχτεμπεργκ, προσπαθώντας να καταστρέψουν κάθε φάκελο που θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες εναντίον τους, να αποκαλύψει τους πληροφοριοδότες και τους κατασκόπους της Στάζι. Όμως οι καταστροφείς εγγράφων που είχαν γρήγορα έσπασαν και συνέχισαν το σκίσιμο χιλιάδων εγγράφων και φακέλων με τα χέρια. Τα χαρτιά γεμίζονταν πρόχειρα σε σάκους με σκοπό να καούν ή να καταστραφούν αργότερα.

Όταν οι διαδηλωτές εισέβαλλαν στο αρχηγείο τον Ιανουάριο του 1990, ορισμένα έγγραφα χάθηκαν, όμως κατασχέθηκαν 16.000 σάκοι με 33 εκατομμύρια κομματιασμένες σελίδες εγγράφων.

Μια μικρή ομάδα στη Βαυαρία ανέλαβε το ακατόρθωτο έργο να επανενώσει όλα τα κομμάτια, τα οποία υπολογίζονται σε 400 με 600 εκατομμύρια! Κάτι που πραγματικά φαινόταν αδύνατο. Στη συνέχεια όμως εμφανίστηκαν οι υπολογιστές, για να κάνουν τα πράγματα, όπως πάντα, πιο εύκολα!

Το Ινστιτούτο Fraunhofer, το οποίο έχει ανακαλύψει το mp3 player, κατασκεύασε υπολογιστή ePuzzler, ο οποίος θα κάνει το έργο της επανένωσης των εγγράφων παιχνιδάκι. Τα χαρτάκια βγαίνουν από τους σάκους, ισιώνονται και σκανάρονται, όσο μικρά κι αν είναι (κάποια είναι στο μέγεθος νυχιού!). Τα χαρτάκια καταχωρούνται σε αρχεία ανάλογα με το είδος του χαρτιού, αν είναι χειρόγραφο ή τυπωμένο, αν περιέχει κάποια αρχικά που συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένη Διεύθυνση ή Γραφείο της Στάζι. Ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα τρέχει τις πληροφορίες, αντιπαραβάλλει τα σχήματα των χαρτιών από τη βάση των δεδομένων και τα επανενώνει ψηφιακά στην οθόνη.

Ήδη το ePuzzler έχει αναλύσει τα χαρτιά από 400 σάκους και συνεχίζει ακάθεκτο.

Παράλληλα, μια άλλη ομάδα ανθρώπων ψηφιοποιεί χιλιάδες ηχητικά αρχεία που έμειναν από τους πράκτορες της Στάζι.

Keywords
Τυχαία Θέματα