Η Γερμανία κάνει πίσω για το δημοσιονομικό έλεγχο

17:16 30/1/2012 - Πηγή: AEK365

Μικρή υπαναχώρηση φαίνεται να κάνει η Γερμανία στο θέμα του επιτρόπου για τον έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρώτα απ' όλα θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το «πώς μπορεί η Ευρώπη

να βοηθήσει, ώστε να υλοποιηθούν στην Ελλάδα οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Όμως όλα αυτά λειτουργούν μόνον αν η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη τα συζητήσουν, γι' αυτό δεν επιθυμώ μια πολεμική, αλλά μια συζήτηση που θα καταλήξει σε επιτυχία» προσέθεσε η καγκελάριος.

Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ήταν συντονισμένη από το Βερολίνο, καθώς και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η επίμαχη πρόταση ορισμένων Ευρωπαίων να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική επιτροπεία δεν είναι παρά μια «γενική σκέψη» που βρίσκεται ακόμη «υπό διαμόρφωση».

«Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής ενηνμέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: «Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες.

Η πρώτη θα ήταν «να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους» επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν «ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης» για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε.

Σαφώς κατά του διορισμού επιτρόπου τάχθηκε τη Δευτέρα ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αποδεχτεί με τίποτε όρους όπως «επιτηρητής».

Keywords
Τυχαία Θέματα