Για όλα αυτά σ'ευχαριστούμε ΤΕΡΑΣΤΙΕ Γιώργο (VIDEO)

10:00 7/10/2013 - Πηγή: AEK365

Κάθε πρόταση είναι ελάχιστη αυτές τις ώρες... Η ΑΕΚ και το ελληνικό μπάσκετ από τα ξημέρωματα της Δευτέρας θρηνούν... Ο Γιώργος Αμερικάνος άνοιξε τα φτερά του και έφυγε, θα κοιτάει την αγαπημένη του ΑΕΚ από ψηλά με την ευχή να την... προσέχει. Όπως έκανε τόσα χρόνια...

Ο Παγκόσμιος Αμερικάνος αποτέλεσε μέρος της ιστορίας της ΑΕΚ. Η ευλογημεμένη μέρα 4 Απριλίου του 1968 θα είναι πάντα ταυτισμένη με το γεμάτο Καλλιμάρμαρο

και τον Γιώργο να σηκώνει την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα που έφερε η ΑΕΚ στην Ελλάδα.

Σε κάθε επέτειο εκείνης της ημέρας ήταν εκεί: Στο Καλλιμάρμαρο να τιμά μαζί με τον κόσμο εκείνες τις στιμές του '68. Ποτέ δεν αρνήθηκε πρόσκληση της ORIGINAL. Ήταν εκεί σε κάθε γιορτή, μέχρι να τον χτυπήσει το εγκεφαλικό. Και πάλι αν μπορούσε εκεί θα ήταν κάθε 4 Απρίλη. Σα να ήθελε να ξαναζεί τις στιγμές. Εκείνες τις μοναδικές στιγμές.


Η ΑΕΚ απέκτησε τον Αμερικάνο από τη ΧΑΝ Νίκαιας το 1959 και αμέσως βρήκε έναν ηγέτη, ως το 1975. Έναν κορυφαίο Έλληνα μαπασκετμπολίστα. Εκείνος μαζί με τους άλλους μαγκες, τότε στις αρχές της δεκαετίας του '60, έφεραν το μπάσκετ στην Ελλάδα. Έμαθαν το μπάσκετ στην Ελλάδα. "Για τη φανέλα παίζαμε, μη νομίζετε ότι είχαμε οικονομικά οφέλη. Αλλά ξέρετε κάτι; Και πάλι τώρα αν έπαιζα μόνο για τη φανέλα θα έπαιζα...", είχε πει κάποτε ο Γιώργος Αμερικάνος!

Με την ΑΕΚ κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ελλάδος (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ αναδείθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968).

Ήταν ο ηγέτης της ομάδας όταν αγωνίστηκε στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1965-1966 στην Ιταλία και φυσικά όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968, που ήταν επιτυχίες πρωτόγνωρες για το ελληνικό μπάσκετ και πέρασαν πολλά χρόνια για να επαναληφθούν. Στον τελικό του Κύπελλο Κυπελλούχων στις 4 Απριλίου 1968 απέναντι στη Σλάβια Πράγας σημείωσε 29 πόντους παρακινώντας του συμπαίκτες να του δίνουν τη μπάλα για να κερδίσει μόνος του το παιχνίδι, εμψυχώνοντας έτσι την ομάδα.

Τη σεζόν 1986-87 ανέλαβε την ομάδα της ΑΕΚ από τη θέση του υπηρεσιακού προπονητή.

Στα 71 του χρόνια ο Γιώργος Αμερικάνος έφυγε, αλλά η μνήμη του θα είναι αιώνια... Μέσα από τα video που ακολουθούν, μέσα από την οικογένειά του, μέσα από την ΑΕΚ... Η Βασίλισσα θα ξαναγεννηθεί, ΠΑΓΚΟΣΜΙΕ, να την προσέχεις...!

Keywords
Τυχαία Θέματα