Γεωργαμλής: Η Αγιά Σοφιά θα αναστήσει τη Φιλαδέλφεια

10:28 14/4/2014 - Πηγή: AEK365

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ παραχώρησε ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής, μιλώντας σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ως υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Εδώ και αρκετά χρόνια διατηρείτε επιχειρήσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αναμφίβολα γνωρίζετε

από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της κρίσης...

«Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα και από τη θέση του επιχειρηματία και του γονιού δύο παιδιών, είναι πως το μόνο που καταλαβαίνει ο απλός άνθρωπος είναι το τι συμβαίνει στην τσέπη του και πιστέψτε με η κατάσταση είναι χειρότερη από όσο νομίζουν πολλοί. Μιλάμε για μία κατάσταση που κυριολεκτικά έχει ‘γονατίσει' τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Ζούμε σε μία κατάσταση τραγική, όπου η οικονομική κρίση έχει φέρει και την κοινωνική κρίση. Ο δήμος χρειάζεται ανάσα. Πρέπει να λειτουργήσουμε με σκοπό την εμπορική ανάκαμψη της περιοχής και το πώς τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις της περιοχής θα μπορέσουν να βγουν με, όσο το δυνατόν, λιγότερες απώλειες από τη λαίλαπα της κρίσης».

-Πως ήταν οι εποχές στην Νέα Φιλαδέλφεια, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο όταν το «Νίκος Γκούμας» δέσποζε;

«Μιλάμε για μια περίοδο, τουλάχιστον 15 με 20 χρόνων πίσω. Άρα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της δραχμής της οικονομικής άνθησης, της προ 2004 εποχής. Τότε τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά και νομίζω δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την εποχή του τότε με την εποχή του τώρα. Κοιτάμε μπροστά, για το πώς, δηλαδή, θέλουμε τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα, στην εποχή που έρχεται και που πιστεύουμε πως θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Δήμου, αυτή της "Αγια-Σοφιάς"».

-Ακούμε συχνά ότι η «Αγια-Σοφιά» θα βοηθήσει στην οικονομική άνθηση της πόλης. Συμφωνείτε με αυτό; Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους λόγους;

«Οι λόγοι είναι πολλοί απλοί. Μιλάμε για ένα μουσείο που θα φτιαχτεί στην περιοχή, ένα πολιτιστικό πάρκο που θα μπορεί ο καθένας να επισκέπτεται και να θαυμάζει. Δηλαδή το γήπεδο από μόνο του θα προσελκύει κόσμο στην πόλη. Εκεί μπαίνει η δικιά μας η ευθύνη, σαν μελλοντική δημοτική αρχή και λέμε πως θα πρέπει, όλο αυτόν τον κόσμο που θα έρθει στο Δήμο για να θαυμάσει το γήπεδο, να χαλαρώσει και παρακολουθήσει έναν αγώνα, να τον προσελκύσουμε να κάνει βόλτα και στον υπόλοιπο Δήμο να χαζέψει στα μαγαζιά όλων των ειδών που έχει την τύχη να έχει ο Δήμος μας. Αυτό πως θα το πετύχουμε; Φυσικά σε συνεργασία με τους εμπόρους της περιοχής, δίνοντάς τους τη ευκαιρία να αναβαθμίσουν και να αυξήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και να προσελκύσουν τον κόσμο που θα φέρει το γήπεδο στην περιοχή».

-Το άλσος και η συντήρησή του είναι ένα μείζον ζήτημα. Έχετε επίγνωση των απαιτήσεών του, τόσο οικονομικά όσο και πρακτικά;

«Ασφαλώς και ξέρουμε πολύ καλά όλο το κομμάτι που αφορά το άλσος και τη συντήρηση του και μάλιστα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση που αφορά το άλσος. Χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ -χρηματοδότηση ΥΠ.Ε.ΚΑ- θα εκπονηθεί επιστημονική μελέτη για την πλήρη ανάπλαση του άλσους με σκοπό την αύξηση της βιοποικιλότητας την αειφόρο διαχείριση. Ο στόχος είναι η δημιουργία υποδομών με μία βασική αρχή: Σεβασμός στο Τοπίο και στο περιβάλλον, έτσι ώστε να γίνεται μεγαλύτερη χρήση από την κοινωνία, τα παιδιά, την τρίτη ηλικία, τη νεολαία, τις οικογένειες, γιατί το άλσος ανήκει στους πολίτες. Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων αλλά και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ενηλίκων. Σκοπεύουμε άλλωστε να προχωρήσουμε στην καθιέρωση Ετήσιας Ανθοκομικής Έκθεσης στο Άλσος γιατί το πράσινο και το λουλούδι αποτελούν στοιχεία ένδειξης υψηλού πολιτισμικού επιπέδου. Όλα αυτά φυσικά θα βρίσκονται υπό την ευθύνη ειδικού φορέα όπου θα δημιουργήσουμε. Με φιλοσοφία πάντα την εύρυθμη , αποτελεσματική λειτουργιά τους Άλσους και με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

ΑΕΚ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης φέρονται να έχουν ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο για τη διάσωση και την αξιοποίηση του άλσους. Έχετε γνώση; Έχετε επικοινωνήσει επ" αυτού με τον κ. Μελισσανίδη;

Στην περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση η εταιρία που έχει αναλάβει το γήπεδο της ΑΕΚ, είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός που κατέθεσε πρόταση, επιστημονικά τεκμηριωμένη από συνεργάτη μας, επί της μελέτης για το πράσινο, που εξηγεί τι ζητάει ο δήμος να γίνει επί του πρακτέου, στους χώρους πρασίνου που θίγονται στην μελέτη. Πιστεύουμε ότι η ΑΕΚ θέλει να βοηθήσει την Νέα Φιλαδέλφεια και θα το κάνει, με ένα σχέδιο ριζικής ανάπλασης της περιοχής του γηπέδου, δημιουργώντας ένα πάρκο αναψυχής, με χώρους πρασίνου σωστά δομημένους που θα μπορεί ο καθένας να χαίρεται και να περηφανεύεται, σε αυτό εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε αρωγοί! Οπότε, νομίζω ότι σας κάλυψα σε αυτό το ερώτημα.

-Υπάρχουν λιγοστές φωνές Δημοτών που εναντιώνονται στο σχέδιο της «Αγιας-Σοφιάς». Τι εξήγηση δίνετε; Τι μήνυμα θα στέλνατε σε αυτούς τους ανθρώπους εν όψει των Δημοτικών Εκλογών;

«Πρώτα από όλα, θα πρέπει να δούμε που εναντιώνονται οι συγκεκριμένοι κάτοικοι. Δηλαδή σε ποιο συγκεκριμένο τομέα της μελέτης του γηπέδου. Γενικά και αόριστα δεν μπορώ να ξέρω τι σκέφτεται ο καθένας. Αν όμως υπάρχει συγκεκριμένη διαφωνία που μπορεί να εξηγηθεί και να συζητηθεί, εμείς περιμένουμε τον οποιονδήποτε να έρθει απ το εκλογικό και να εκφράσει τις σκέψεις του πάνω σε αυτό το θέμα. Συζητάμε με όλους τους πολίτες και δεν θα υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, αυτή είναι η λογική μας. Φυσικά θα μου πείτε πως υπάρχουν και κάποιοι που απλά διαφωνούν με την κατασκευή του γηπέδου στην περιοχή γενικά, και αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι σε κουβέντα για τους λόγους που διαφωνούν».

-Ο χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων είναι ένα ακόμη μείζον ζήτημα. Ποια είναι η πρότασή σας γι" αυτό το πρόβλημα;

«Λογική μας πάνω σε αυτό το κομμάτι είναι να βρεθεί μία λύση που να βοηθά και την ΑΕΚ να προχωρήσει το σχεδιασμό της και να μην διαιωνίζει την κατάσταση εκεί, αλλά χωρίς φυσικά να είναι πρόσκαιρη ή ευκαιριακή και χωρίς φυσικά να θίγονται τα συμφέροντα του Δήμου. Πάντως ο σταθμός μεταφόρτωσης είναι μία "οικολογική βόμβα" για την περιοχή διότι κοντά εκεί μένει κόσμος και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί η περιοχή».

-Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στην περιοχή από τη στιγμή της ανακοίνωσης του σχεδίου του γηπέδου; Πως έχει εκλάβει το όλο σχέδιο η τοπική επιχειρηματική κοινωνία;

«Αλλαγές στην περιοχή σοβαρές δεν υπάρχουν, σίγουρα οι επιχειρηματίες θέλουν το έργο να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάρουν μία οικονομική ανάσα, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Το μόνο που έχουμε παρατηρήσει είναι πως υπάρχει ένας σκεπτικισμός από τους κατοίκους των απομακρυσμένων, από το κέντρο και το γήπεδο, περιοχών του Δήμου για το κατά πόσο θα συγκεντρωθεί όλη η αγορά γύρω από το γήπεδο. Εκεί είναι που ερχόμαστε εμείς να διασφαλίσουμε πως θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην υπάρξουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

-Ανησυχείτε καθόλου για την πορεία του σχεδίου; Αν ναι, που εντοπίζετε ότι μπορεί να προκύψει πρόβλημα;

«Προσωπικά δεν ανησυχώ. Δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα γιατί μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν πάσχει πουθενά απ' όσο γνωρίζω, όλα ακολουθούν τις επιταγές που ορίζονται από τους νόμους. Από τη πλευρά μας, θα είμαστε αρωγοί σε ένα τόσο μεγάλο σχέδιο που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την πόλη».

-Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας; Τι σκοπεύετε να κάνετε γι" αυτό;

«Εμείς θεωρούμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του δημότη αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής. Ο κόσμος είναι σε δεινή θέση, καθημερινά πνίγεται από τα προβλήματά του, προβλήματα που τα εντείνει η κοινωνία με την απουσία της. Εμείς έχουμε σκοπό να καλύψουμε το κενό αυτό στο βαθμό που μπορούμε. Με την αναβάθμιση των Κ.Α.Π.Η. χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα μέλη, με αναδιάρθρωση του ΚΗΦΗ με στόχο την αναψυχή των απόρων δημοτών, ενίσχυση της παιγνιοθήκης ΑΜΕΑ, δημιουργία δημοτικού κοινωνικού ταμείου, που θα βοηθάει τους συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες τους».

-Είναι σαφές πως έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα ευαισθητοποιημένων ανθρώπων σχετικά με το περιβάλλον. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας επ" αυτού;

«Το περιβάλλον για μας είναι πρώτα αυτό που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας και μετά το μέρος που ζούμε. Μας φιλοξενεί και θα πρέπει να το παραδώσουμε καλύτερο απ' ότι το πήραμε.

Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε και τα παρακάτω προγράμματα

1″ Ένα δέντρο για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας » γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον.

2″ Ελεύθεροι Χώροι Πρασίνου»

Με σκοπό την Αξιοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων και βελτίωση χώρων που λόγο κακού σχεδιασμού δεν γίνεται χρήση από τον κόσμο π.χ. (Πάρκο Μνημείου Μικρασιατών & Αλησμόνητων Πατρίδων) με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής , μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση και δημιουργία πολιτιστικών δράσεων.

3. «ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΤΟ » θα δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες του Δήμου να αναλαμβάνουν οργανωμένα σε συνεργασία με την υπηρεσία πρασίνου την φροντίδα χώρων πράσινου. 4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

-Αξιοποίηση Οργανικών Απορριμμάτων του Δήμου με σκοπό την μείωση του όγκου των σκουπιδιών για παραγωγή κομπόστ και πέλλετ για χρήση σε δημόσιους χώρους.

Όλα αυτά σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια (Γεωπονικό, Δασολογίας, Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) και τα καταρτισμένα στελέχη μας.

Έχουμε βρει ήδη χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση «2011-2014″, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, το ΥΠΕΚΑ.

-Ο Δήμος είναι σχετικά απομακρυσμένος από τα ΜΜΜ. Αυτό δημιουργεί και αρκετά προβλήματα στο κυκλοφοριακό. Μπορεί ο Δημότης να ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασης τα επόμενα χρόνια;

«Δεν νομίζω ότι είμαστε απομακρυσμένοι από τα ΜΜΜ, απλά δεν υπάρχει σωστή οργάνωση στα θέματα της κυκλοφορίας, της στάθμευσης και της συγκοινωνίας. Πρέπει να γίνει μία μελέτη σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Αγίων Αναργύρων για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κόμβου Εθνικής Οδού - Βρυουλών. Πρέπει να επαναλειτουργήσει η δεύτερη γραμμή της δημοτικής συγκοινωνίας για σύνδεση όλου του Δήμου με τον ηλεκτρικό σταθμό του Περισσού και τον προαστιακό σταθμό της Μεταμόρφωσης. Αν αυτά τα δύο πράγματα γίνουν η πόλη θα αλλάξει πρόσωπο από πλευράς προβλημάτων στο κυκλοφοριακό».

-Μπορεί ένα γήπεδο όπως η «Αγια-Σοφιά» να ελαφρύνει τη δημοτική φορολογία;

«Μιλάμε για κάτι τώρα που είναι πολύ γενικό και δεν μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση. Υπάρχουν αρκετά κομμάτια που πρέπει να ελεγχθούν και να συζητηθούν για να μπορέσει να έχει υπόσταση μία τέτοια κουβέντα. Λογική μας είναι η κατηγοριοποίηση των επαγγελματιών και αυτό θα αποφέρει αντίστοιχες μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Σε αυτό το κομμάτι μπαίνει και το γήπεδο σαν επαγγελματικός χώρος, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση από τη δημοτική φορολογία λόγω της έκτασης του γηπέδου, σαν επαγγελματικό χώρο μιλάμε πάντα, άρα και της αντίστοιχης φορολόγησης αυτού

Νέα Φιλαδέλφεια είναι συνυφασμένη με την ΑΕΚ και η ΑΕΚ με την Νέα Φιλαδέλφεια. Πιστεύετε ότι με την επικείμενη νέα τάξη πραγμάτων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αλλαγές και στην πόλη που να παραπέμπουν περισσότερο στην ΑΕΚ, σαν σύμβολο της πόλης;

«Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα έχουν ιστορία πολύ μεγάλη, που ξεκινάει από την Μικρά Ασία. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτή που είναι το σύμβολο της πόλης, φυσικά και η ΑΕΚ είναι ένα από τα σύμβολα της περιοχής, αλλά μην ξεχνάμε και τους άλλους ένδοξους συλλόγους της πόλης, που κατά καιρούς έχουν βγάλει πολύ μεγάλους αθλητές σε πολλά αθλήματα. Η ΑΕΚ, ναι, είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος της πόλης, είναι συνυφασμένος με την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου αλλά δεν θα θέλαμε να επισκιαστούν οι υπόλοιποι αθλητικοί σύλλογοι».

-Ένα μήνυμα προς τους Δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας...

«Ερχόμαστε ενωμένοι, για την αναγέννηση του Δήμου μας και σας θέλουμε δίπλα μας σε αυτό το στοίχημα. Η αλληλεγγύη και η ομαδικότητα είναι κάτι που προάγουμε σαν συνδυασμός».

-Ένα μήνυμα προς τους φίλους της ΑΕΚ...

«Η ΑΕΚ γρήγορα στο σπίτι της! Στη Νέα Φιλαδέλφεια! Ενωμένη δυνατή για να επιστρέψει με την βοήθεια όλων μας εκεί που είναι η ιστορική της έδρα»!

Keywords
αγια σοφια, σοφια, για μας, ωρα, ΑΕΚ, νέα, ελλαδα, δραχμη, συμμετοχή, συγκεκριμένο, λύση, αναδιαρθρωση, αμεα, προγραμμα, υπεκα, μμμ, συγκοινωνιες, ηλεκτρικος, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, πελλετ, οικονομικη κριση, το στοιχημα, το θεμα, αμεα, γνωμη, εμπορικη, θεμα, προγραμμα, τυχη, υπεκα, ωρα, αγορα, αυξηση, αλληλεγγυη, αλσος, αναγεννηση, ανθρωπος, απλα, ασια, βοηθεια, γινει, γινεται, γηπεδο, δεντρο, δεινη, δυνατοτητα, δημος, δοθει, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ελλειψη, εποχη, εποχες, ερχεται, εταιρια, ευθυνη, εφημεριδα, ζωης, ηλικια, υπηρεσια, λειτουργια, λαιλαπα, λύση, λογο, μειζον, μειωση, μπορειτε, νεα ταξη πραγματων, νεολαια, παντα, ουσιαστικα, παιδι, παιδια, περιβαλλον, ποιοτητα, προβληματα, ρευμα, σαφης, σεβασμος, σιγουρα, συγκεκριμένο, συντηρηση, συμβολα, συμμετοχή, σκεψεις, σκεπτικισμος, σπιτι, σχεδιο, τριτη, φυσικα, φορολογια, χερι, ανηκει, δημητρης, δημοτικα, ελληνικα, ερχομαστε, για μας, κομματι, λουλουδι, μελετη, μπροστα, θεματα, χαιρεται
Τυχαία Θέματα