Φέργκιουσον: Ηρεμία μετά από δύο νύχτες ταραχών

12:02 27/11/2014 - Πηγή: AEK365

Πιο ήρεμα ήταν τα πνεύματα την περασμένη νύχτα, παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών, στους δρόμους του Φέργκιουσον, έπειτα από τις ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή την απόφαση των ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος του αστυνομικού για τον φόνο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν.
Είκοσι με τριάντα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα στο προάστιο του Σεντ Λούις, εικόνα που δεν θύμιζε σε τίποτα τους εκατοντάδες ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους τη Δευτέρα για να ακολουθήσει

μια νύκτα με εμπρησμούς, λεηλασίες, σποραδικούς πυροβολισμούς και συγκρούσεις με την αστυνομία που κατέληξαν σε περισσότερες από 60 συλλήψεις.
Άλλοι 45 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση σε μικρότερα, περισσότερο μεμονωμένα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης.
«Πολλά μέλη των δυνάμεων της τάξης θα εργασθούν στη διάρκεια της αργίας (των Ευχαριστιών) για να προστατεύσουν τις ζωές και τα αγαθά», δήλωσε χθες ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ηρεμία που επικράτησε την προηγούμενη νύχτα χάρη στην ανάπτυξη 2.200 εθνοφρουρών στην πόλη.
Το κρύο και το χιόνι που πέφτει στο Φέργκιουσον πιθανολογείται ότι αποθαρρύνει τους διαδηλωτές.
Η απόφαση του σώματος των ενόρκων της κομητείας του Σεντ Λούις να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για το φόνο στις 9 Αυγούστου του 18χρονου Μάικλ Μπράουν προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 400 συλλήψεις.
Η υπόθεση φέρνει στο φως μακροχρόνιες εντάσεις στο Φέργκιουσον ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς κατοίκους, που αποτελούν την πλειονότητα, και ένα πολιτικό και νομικό κατεστημένο στο οποίο κυριαρχούν οι λευκοί, ενώ επανέφερε επίσης τη συζήτηση για τις φυλεκτικές σχέσεις συνολικά στις ΗΠΑ.
Το 63% του πληθυσμού στο Φέργκιουσον είναι Αφροαμερικανοί και το 34% λευκοί, σύμφωνα με απογραφή του 2010. Ο δήμαρχος του Φέργκιουσον, ο Τζέιμς Νόουλς, είναι λευκός, όπως και τα περισσότερα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Η οργή για την απόφαση μη παραπομπής του αστυνομικού σε δίκη έφθασε πάντως χθες μέχρι το Λονδίνο, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ επαναλαμβάνοντας συνθήματα που ακούσθηκαν στο Φέργκιουσον.
Την παραμονή του παραδοσιακού γεύματος των Ευχαριστιών, οι γονείς του Μάικλ Μπράουν μετέβησαν στη Νέα Υόρκη για να προσευχηθούν μαζί με τις οικογένειες δύο μαύρων που σκοτώθηκαν πρόσφατα από την αστυνομία.
Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν με τη σύζυγο και τη μητέρα του Έρικ Γκάρνερ, ενός 43χρονου οικογενειάρχη που σκοτώθηκε τον Ιούλιο στο Στάτεν Άιλαντ κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία. Παρούσα ήταν επίσης η σύντροφος του Ακάι Γκάρλεϊ, ενός 28χρονου μαύρου που σκοτώθηκε κατά λάθος την περασμένη εβδομάδα στο κλιμακοστάσιο μιας εργατικής κατοικίας του Μπρούκλιν από αρχάριο αστυνομικό.
Σε μια αναβίωση του δράματος του Φέργκιουσον, ένα άλλο μαύρο αγόρι ηλικίας 12 ετών σκοτώθηκε το Σάββατο στο Κλίβελαντ του Οχάιο από έναν αστυνομικό ενώ έπαιζε με ένα ψεύτικο όπλο. Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 12χρονο μερικά μόλις δευτερόλεπτα μετά την άφιξή του, αποκάλυψε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από την αστυνομία.
Το μοναδικό επεισόδιο σημειώθηκε χθες στο Σεντ Λούις, προάστιο του Φέργκιουσον, όταν οι αστυνομικοί διέλυσαν διαδηλωτές οι οποίοι ήθελαν να εισέλθουν στο δημαρχείο και προέβησαν σε τρεις συλλήψεις. Η αστυνομία της κομητείας του Σεντ Λούις ανακοίνωσε πως αναζητεί ένα τουφέκι AR-15, το οποίο εκλάπη από ένα από τα οχήματά της στη διάρκεια των διαδηλώσεων τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.
Την οργή των διαδηλωτών πάντως πυροδότησαν εκ νέου συνεντεύξεις του αστυνομικού, Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος υποστήριξε πως δέχθηκε επίθεση από το θύμα και πως έχει "ήσυχη τη συνείδησή".
Οι γονείς του θύματος αμφισβητούν αυτή την εκδοχή για τα γεγονότα. «Κατ' αρχάς, ο γιός μου σεβόταν την αστυνομία. Και έπειτα, ποιός λογικός άνθρωπος θα τολμούσε να ορμήσει πάνω σ' έναν αστυνομικό που κρατάει το όπλο του στο χέρι;», δήλωσε στο δίκτυο NBC ο πατέρας του Μάικλ Μπράουν.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει αν θα απαγγείλει ομοσπονδιακές κατηγορίες για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη σε βάρος του Ουίλσον και του αστυνομικού τμήματος του Φέργκιουσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα