Εσύ εκεί...

12:16 13/4/2012 - Πηγή: AEK365

Σαν σημερα πριν από δυο χρόνια σε ηλικια 57 ετων, σίγησε για πάντα η ψυχή των ΠΥΞ ΛΑΞ, ο Μάνος Ξυδούς ένας σπουδαίος καλλιτεχνης τοσο για τα κομματια που εγραψε οσο και για την ερμηνεια του.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τον αποκαλούσε "Μάνος Λαξ" θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει

πως αυτός ήταν πίσω από το σπουδαίο συγκρότημα των Πυξ Λαξ παρέα με τα φιλαράκια του από την Δυτική Όχθη, τον Μπάμπη Στόκα και τον Φίλιππο Πλιάτσικα.
Ο Μάνος Ξυδούς ήταν απο αυτους που ξεχωρισαν για τους στιχους του, για την ερμηνεια του. απο αυτους που αγγιξε τις ψυχες αν οχι ολων, των περισσοτερων απο εμας και μας εκανε να τραγουδησουμε μαζι του απειρες φορες. Τα τραγούδια του σπαρακτικά και οργισμένα όπως το "Εσύ Εκεί". Εσείς που διαβάζετε αυτό το κομμάτι, σκεφτείτε πόσες φορές, προδομένοι από κάποιο έρωτα, δεν σιγοτραγουδήσατε "Πούλα με". Πόσες φορές δεν περπατήσατε τα βράδια στην πόλη σιγοψιθυρίζοντας "μόνο για εκείνη μη μου λες" ή πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε αν "υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;".

Οι φίλοι του και όλοι όσοι αγάπησαν τα τραγούδια του δεν τον ξέχασαν και το καλοκαίρι του 2011 ήταν όλοι εκεί. Στο ΟΑΚΑ. Για τον Μάνο για να τραγουδήσουν μαζί με τους Πυξ Λαξ, που μαζεύτηκαν ξανά για αυτό το σκοπό, τα αξεπέραστα τραγούδια του Μάνου. Μάλιστα ο Φίλιππος Πλιάτσικας στο καινούριο του δίσκο με τίτλο "Την Αλήθεια να πω" έχει γράψει ένα τραγούδι, χωρίς τίτλο, για τον Μάνο.

Γεννήθηκε στους Αγίους Αναργύρους και αρχικά εργάστηκε ως κλητήρας. Κατάφερε να περάσει στην ΑΣΟΕΕ και μετά την αποφοίτησή του σπούδασε marketing. Εργάστηκε ως DJ στο κλαμπ Καρυάτιδες στην Πλάκα και στη συνέχεια στην δισκογραφική εταιρία ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ ως πωλητής και Marketing Director. Ήταν μέλος των "Dreamer and the full moon", με τους οποίους είχε καταφέρει να κάνει επιτυχία με το τραγούδι "Sandrina". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάνος Ξυδούς ήταν συντονιστής στον δημοφιλή δίσκο Φλου, του Παύλου Σιδηρόπουλου με τη Σπυριδούλα, που εκδοθηκε το 1979. Εκτός αυτού, υπήρξε παραγωγός σε πάρα πολλούς δίσκους Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως στου Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στης Ελένης Τσαλιγοπούλου κ.α. Αρκετά χρόνια αργότερα, συμμετείχε στην παραγωγή του πρώτου και τρίτου δίσκου των Πυξ Λαξ έως ότου γίνει μέλος του συγκροτήματος, ερμηνεύοντας αρκετά κομμάτια τους. Παράλληλα έγραφε μουσική και στίχους. Κάποια από τα τραγούδια που φέρουν την σφραγίδα του Ξυδούς είναι το "πούλα με", "εσύ εκεί", "μόνο για εκείνη μη μου λες", "με στέλνεις", "τι ζητάς", "υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ", "η εικόνα του χειμώνα", "άχρηστα ρολόγια" , "δεν θα δακρύσω πια για σένα", "τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά", "κάνε κάτι και για σένα", "ποδήλατα δίχως φρένα", "πυξίδα" κ.α.
Από το 2004, οπότε και διαλύθηκαν οι Πυξ Λαξ ακολούθησε ξεχωριστή πορεία συνεργαζόμενος με αρκετούς καλλιτέχνες και κυκλοφορώντας τέσσερις δίσκους. Συμμετείχε επίσης στο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου "Προσέχω δυστυχώς", στα περισσότερα τραγούδια του οποίου είχε γράψει στίχους και μουσική, ενώ συνεργάστηκε και με τους Όναρ, αλλά

Keywords
Τυχαία Θέματα