Επέστρεψαν στη δουλειά με απειλές για απόλυση

18:54 20/8/2012 - Πηγή: AEK365

Στη δουλειά επέστρεψε σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων στο ορυχείο της περιοχής Μαρικάνα στη Νότιο Αφρική, όπου εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι χειρότερες σκηνές βίας μετά το τέλος Απαρτχάιντ. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Lonmin, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός λευκόχρυσου παγκοσμίως, παρέτεινε έως την Τρίτη το τελεσίγραφο προς τους απεργούς εργάτες να επιστρέψουν στις θέσεις τους ή να βρεθούν αντιμέτωποι με απόλυση.

Την περασμένη Πέμπτη 34 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια εφόδου

των δυνάμεων ασφαλείας στο ορυχείο. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 250 συνελήφθησαν. Στη χώρα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για τη σφαγή στο ορυχείο στα βορειοδυτικά της χώρας.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Lonmin ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξανάρχισαν οι εργασίες στο ορυχείο, το οποίο εκμεταλλεύεται στην Μαρικάνα. Η διοίκηση ανέφερε, επίσης, πως έδωσε νέα προθεσμία έως την Τρίτη στους απεργούς να επιστρέψουν στις θέσεις τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απολυθούν.

Οι μεταλλωρύχοι αρνούνταν να επιστρέψουν στις εργασίες τους από σεβασμό προς τους 34 συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομίας, και αξιώνοντας παράλληλα από τη διεύθυνση του ορυχείου δεν ικανοποιήσει τα μισθολογικά τους αιτήματα.

Περίπου 3.000 χειριστές γεωτρύπανου κατέβηκαν σε απεργία πριν από μία εβδομάδα ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις. Η απεργία κηρύχθηκε παράνομη από τη Lonmin, ενώ μέρος των εργατών ήλθε σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους του, καθώς ανήκουν σε αντίπαλα συνδικάτα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ απεργών και αστυνομίας σταδιακά κλιμακώνονταν και είχαν τραγική κατάληξη την περασμένη Πέμπτη, όταν 34 απεργοί έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά. Είχε προηγηθεί τις περασμένες ημέρες ο θάνατος δέκα ατόμων σε συμπλοκές.

Keywords
Τυχαία Θέματα