Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο Πιστόριους

11:56 12/9/2014 - Πηγή: AEK365

Ένοχο για ανθρωποκτονία εξ' αμελείας έκρινε σήμερα τον Όσκαρ Πιστόριους η δικαστής, η οποία χθες, Πέμπτη, κατά την ανάγνωση του πρώτου μέρους της ετυμηγορίας της δήλωσε ότι δεν αποδείχθηκε φόνος εκ προμελέτης και φόνος β' βαθμού.
Απαθής και με σταυρωμένα τα χέρια του ο Πιστόριους

άκουσε τη δικαστή να ανακοινώνει την απόφασή της. Από την πρώτη στιγμή ο Πιστόριους υποστήριξε ότι σκότωσε τη Ρίβα γιατί πίστεψε πως ήταν διαρρήκτης.
Διαβάζοντας την ετυμηγορία, η δικαστής εισηγείται προς τους ενόρκους τη δική της κρίση σχετικά με την ενοχή του αθλητή ανακοινώνοντας τα εξής:

1. Η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί τον κατηγορούμενο ένοχο για παράνομη κατοχή όπλου,
2. αλλά και ούτε για το περιστατικό όπου ο Πιστόριους φέρεται να πυροβόλησε μέσα από την ηλιοροφή αυτοκινήτου
3. Ωστόσο, θεωρεί ότι ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης «παραβίασε το νόμο» όταν πυροβόλησε μέσα σε εστιατόριο της Πρετόρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι κατηγορίες αυτές δεν αφορούν στη βασική υπόθεση, αυτή του φόνου της Ρίβα Στέενκαμπ, είχαν όμως προστεθεί στο κατηγορητήριο. Αν και την τελική απόφαση για την ποινή του Πιστόριους θα την πάρουν οι ένορκοι, η εισήγηση της δικαστού είναι ελαφρυντική και πιθανόν να λειτουργήσει θετικά.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, αν οι ένορκοι δεχτούν τις εισηγήσεις της Μασίπα και απαλλάξουν τον Πιστόριους από εκ προμελέτης ή και εκ προθέσεως φόνο της Στέενκαμπ, η ποινή του αυτόματα μειώνεται στο ανώτατο πλαφόν των 15 ετών. H ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί σε επόμενη φάση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Οσκαρ Πιστόριους ενδέχεται και να μην πάει ούτε για μία ημέρα στη φυλακή.
Ο Στέφαν Τουσόν, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουιτγότερ στο Γιοχάνεσμπουργκ, εξηγεί για το δίκαιο στη χώρα του: «Δεν υπάρχει καθορισμένη υποχρεωτική ή ελάχιστη ποινή. Αυτό βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου».
«Το δικαστήριο μπορεί να ανακοινώσει αναστολή σε μια σκληρή ποινή φυλάκισης», συνέχισε.
Η δικαστής εξέδωσε την απόφασή της μετά από μια δίκη που κράτησε 41 ημέρες στο Ανώτατο Δικαστήριο στην Πρετόρια, πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, αθωώνοντας τον Πιστόριους για τις κατηγορίες του φόνου και για άλλα δύο αδικήματα που σχετίζονται με την οπλοκατοχή. «Η κυρία Μασίπα θα παραδώσει πιθανότατα την ποινή της τον επόμενο μήνα», είπε ο Τουσόν.
«Πιθανώς η ποινή θα είναι τρία με τέσσερα χρόνια, αλλά είναι πολύ δύσκολο να την προβλέψουμε, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι επιχειρήματα θα φέρουν και οι δύο πλευρές», σχολίασε από την άλλη ένας δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Μένει να διευκρινιστεί αν μέχρι τότε ο Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα