Ένας πραγματικός σερ του ποδοσφαίρου!

20:41 12/5/2013 - Πηγή: AEK365

Για όλους εμάς που παρακολουθούμε ποδόσφαιρο τα τελευταία 15 με 20 χρόνια είναι αδύνατων να πιστέψουμε αυτό που συνέβη στο «Ολντ Τράφορντ» πριν από λίγο. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στο «Ολντ Τράφορντ», όταν στη λήξη του αποχαιρετιστήριου αγώνα του ως προπονητής μπροστά στο κοινό της ομάδας του, μίλησε στους φιλάθλους της Γιουνάιτεντ και κάτω από έντονη βροχή, τους έκανε να δακρύσουν, λέγοντας ότι «μαζί σας έζησα την φανταστικότερη εμπειρία της ζωής μου».

Είναι δυνατών να μην ξαναδούμε αυτό το «γεροντάκι» με τα γυαλάκια και την τσίχλα, στον πάγκο της Γιουνάιτεντ?

Κι όμως είναι... Το ποδόσφαιρο γίνεται αναμφίβολα φτωχότερο με την αποχώρηση του κορυφαίου τεχνικού όλων των εποχών... Ενός προπονητή που εκτός από τους τίτλους που κατέκτησε, δεν σταμάτησε να εξελίσσεται, να ψάχνεται, να εφαρμόζει καινοτομίες στο αγωνιστικό και μη κομμάτι, αλλά και να προκαλεί ως την τελευταία στιγμή!

Χαρακτηριστικό της έντονης προσωπικότητάς του, ο αποκλεισμός του Ρούνεϊ στο σημερινό ματς, με σκοπό να τον νουθετήσει για τα νάζια που κάνει τελευταίως. Απλά Θεός!

Η πορεία του

Ως Βρετανός που σεβόταν τον εαυτό του, ο Φέργκιουσον γοητεύτηκε από την μπάλα και σε συνδυασμό με τη δουλειά του ανειδίκευτου εργάτη στα ναυπηγεία του Κλάιντ, έπαιξε ποδόσφαιρο ως ερασιτέχνης στην Κουίνς Παρκ και τη Σεντ Τζόνστον μέχρι την ηλικία των 23 ετών, όταν και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στην Ντανφέρμλιν, όπου τέσσερα χρόνια αργότερα τον είδε η Ρέιντζερς και πλήρωσε 65.000 στερλίνες για να τον αποκτήσει. Ο αξιόλογος φορ Φέργκιουσον ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική καριέρα του το 1974, έχοντας παίξει ακόμη στην Έιρ και την Φόλκερκ.

Άμεσα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σεντ Μίρεν, ενώ από το 1978 μέχρι το 1986 διετέλεσε προπονητής της Αμπερντίν, με την οποία πανηγύρισε δέκα τίτλους, με πιο αξιόλογα κατορθώματα την κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1983 και το σπάσιμο της κυριαρχίας των Ρέιντζερς και Σέλτικ.

Μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο νότια, στο Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ ξεκινούσε πολύ άσχημα τη σεζόν 1986-87 και το μάρμαρο πλήρωσε ο προπονητής Ρον Άτκινσον. Στις 6 Νοεμβρίου 1986, η Γιουνάιτεντ παρουσίασε τον Φέργκιουσον ως νέο προπονητή και δύο ημέρες μετά, οι "μπέμπηδες" έχασαν με 2-0 από την Όξφορντ στο "Κάσαμ". Όπως θυμήθηκε χρόνια αργότερα ο Σκοτσέζος, "τότε υπήρχαν 14-15 ομάδες της πρώτης κατηγορίας που μπορούσαν άνετα να μας νικήσουν".

Μία από τις πιο καθοριστικές ημερομηνίες στη σταδιοδρομία του σερ Άλεξ, ήταν η 7η Ιανουαρίου 1990. Η Γιουνάιτεντ βρισκόταν στη 15η θέση του πρωταθλήματος και το κοινό στο Ολντ Τράφορντ ζητούσε την αποπομπή του Σκοτσέζου. Αφορμή ήταν η άσχημη πορεία της ομάδας, αλλά αιτία αποτέλεσε η απομάκρυνση των Ουαϊτσάιντ, Στράχαν και ΜακΓκραθ, τους οποίους είχε διώξει ο Φέργκιουσον επειδή... έπιναν λίγο παραπάνω.

Εκείνη τη μέρα, λοιπόν, η Γιουνάιτεντ έπαιζε στην έδρα της Νότιγχαμ Φόρεστ για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου και ο αγγλικός Τύπος έκανε λόγο για ειλημμένη απόφαση απόλυσης του Φέργκιουσον, σε περίπτωση μη νίκης. Ωστόσο, το γκολ του Μαρκ Ρόμπινς χάρισε στη Γιουνάιτεντ την πρόκριση (και εντέλει την πορεία μέχρι την κατάκτηση του κυπέλλου) και στον σερ Άλεξ ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, ο ίδιος αρνείται ότι εκείνο το γκολ του έσωσε την καριέρα.

Την επόμενη χρονιά, η Γιουνάιτεντ κέρδισε το κύπελλο Κυπελλούχων και το 1993 ήλθε και η κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 26 χρόνια. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Ακολούθησαν άλλα 12 πρωταθλήματα και συνολικά 38 τίτλοι για τον σερ Άλεξ στη Γιουνάιτεντ. Συνυπολογίζοντας τις επιτυχίες του στην Αμπερντίν, ο Φέργκιουσον μπορεί να υπερηφανεύεται για τα 48 τρόπαιά του.

Το πρωί της 8ης Μαΐου 2013, ο Φέργκιουσον ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προπονητική και όλος ο κόσμος θυμήθηκε με δέος τα κατορθώματά του. Κάποιοι άλλοι, προσπαθούσαν να σκεφτούν τι θα γινόταν, αν στις 7 Ιανουαρίου 1990 ο Μαρκς Ρόμπινς δεν είχε σημαδέψει σωστά με το κεφάλι του.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ

9.685 ημέρες πέρασαν από την ανάληψη των καθηκόντων του Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ. Οι αγώνες με τη Σουόνσι και τη Γουέστ Μπρομ θα είναι οι υπ' αριθμόν 1.499 και 1.500 συνολικά στους "μπέμπηδες".

2.762 γκολ πέτυχε επί των ημερών του η ομάδα, ενώ δέχτηκε 1.359.

1.033 είναι οι αγώνες πρωταθλήματος στους οποίους έχει κοουτσάρει την ομάδα, με απολογισμό 624 νίκες, 237 ισοπαλίες και 172 ήττες.

901 είναι τα κερδισμένα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

531 εκατομμύρια λίρες δαπάνησε ο σύλλογος για μεταγραφές κατά τη διάρκεια της θητείας του Σκοτσέζου, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών ήταν 318 εκατομμύρια λίρες.

527 είναι οι νίκες του Φέργκιουσον από το 1992 και μετά, όταν θεσπίστηκε η Πρέμιερ Λιγκ, ενώ λιγότερες έχουν συνολικά 14 προπονητές που σήμερα εργάζονται σε συλλόγους της ίδιας κατηγορίας. Ο δεύτερος σε νίκες μάνατζερ είναι ο Αρσέν Βενγκέρ (366).

304 από τα 404 εντός έδρας παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν κερδηθεί από τη Γιουνάιτεντ με τον Φέργκιουσον στον πάγκο, με το ποσοστό νικών να είναι 75%.

65% είναι το ποσοστό νικών του σερ Άλεξ στην Πρέμιερ Λιγκ, με αποτέλεσμα να υπολείπεται μόνο του 70% του Ζοζέ Μουρίνιο, που είχε βέβαια πολύ πιο σύντομη παρουσία.

49 ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ αποβλήθηκαν στα 26,5 χρόνια του Σκοτσέζου στην ομάδα.

35% είναι το ποσοστό ηττών απέναντι στη Νόριτς, τον κακό δαίμονα του Φέργκιουσον.
29 φορές έχει νικήσει ο Σκοτσέζος την Άστον Βίλα, μετατρέποντάς την στο αγαπημένο θύμα του.

17 νυν ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ δεν ήταν γεννημένοι στις 6 Νοεμβρίου 1986, όταν ο Φέργκιουσον ανέλαβε την ομάδα.

17 ετών και 226 ημερών ήταν ο Φεντερίκο Μακέντα στις 7 Απριλίου του 2009, όταν πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 3-2 επί της Άστον Βίλα και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

13 πρωταθλήματα, 808 αγώνες, 527 νίκες, 167 ισοπαλίες και 114 ήττες είναι ο απολογισμός του σερ Άλεξ στην Πρέμιερ Λιγκ

11 τίτλους έχει ο Αρσέν Βενγκέρ και 9 ο Κένι Νταλγκλίς, που ακολουθούν στη σχετική λίστα τον Σκοτσέζο (38).

10 φορές κέρδισε ο σερ Άλεξ τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς και άλλες 27 φορές τον αντίστοιχο του προπονητή του μήνα.

8 αγώνες έχει δώσει ο Φέργκιουσον στο Γιουρόπα Λιγκ (και παλαιότερα κύπελλο ΟΥΕΦΑ), αλλά έχει κερδίσει μόνο έναν.

1 είναι ο τίτλος που δεν έχει κερδίσει ο σερ Άλεξ: το Γιουρόπα λιγκ.

1 ομάδα έχει θετικό απολογισμό στις κόντρες με τη Γιουνάιτεντ από τον Νοέμβριο του 1986 και μετά. Είναι η Τσέλσι, με 14 νίκες, 13 ήττες και 15 ισοπαλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα