Ένα βήμα πίσω κάνει ο Ερντογάν

13:58 7/6/2013 - Πηγή: AEK365

Μια πρώτη νίκη φαίνεται να καταγράφει το κίνημα των διαδηλωτών του Πάρκου Γκεζί καθώς ο Ερντογάν κάνει ένα βήμα πίσω.

Το κοινοβούλιο «πάγωσε» τη συζήτηση νομοσχεδίου για την εκμετάλλευση πάρκων και ελεύθερων χώρων, ενώ και ο πρόεδρος Γκιούλ δήλωσε ότι εάν ο νόμος για το αλκοόλ είναι αντισυνταγματικός δεν θα τον εγκρίνει.

«Αν δω προβλήματα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο, θα κάνω αυτό που είναι αναγκαίο» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ για το επίμαχο νομοθετικό

πλαίσιο που απαγορεύει την κατανάλωση και πώληση αλκοόλ.

Σύμφωνα με την Hurriyet, η δήλωση του Αμπντουλάχ Γκιούλ έγινε κατά τη συνάντηση που είχε προ ημερών με την ένωση εμπόρων και επαγγελματιών κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Ο νόμος για το αλκοόλ είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που τίθενται στην ατζέντα της σύγκρουσης που σημειώνεται στην Τουρκία, καθώς επιβεβαιώνει τη στροφή της κυβέρνησης σε πολιτικές με άξονα θρησκευτικές αξίες, έναντι του κοσμικού τρόπου ζωής των νεότερων Τούρκων.

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο αποφάσισε να μην συζητήσει νομοσχέδιο -που έχει εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή από το 2012-, το οποίο επιτρέπει την ανοικοδόμηση σε εθνικά πάρκα της Τουρκίας και άλλους χώρους φυσικού κάλλους, όπως το πάρκο Γκεζί.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δίνει την αποκλειστική αρμοδιότητα στο υπουργείο Δασών και Υδάτων να αποφασίζει για την προστασία των δασικών εκτάσεων, ενώ δίνει τη δυνατότητα κατασκευής εργοστασίων, ξενοδοχείων και συγκροτημάτων κατοικιών στον αιγιαλό.

Η τουρκική εφημερίδα Zaman σημειώνει ότι δεν έχει γίνει γνωστό εάν και πότε θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα, δε, με πηγή του κυβερνώντος κόμματος, το νομοσχέδιο ίσως επανεξεταστεί.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΑΚΡ, η κυβέρνηση θα διαβουλευθεί για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου με περιβαλλοντικές οργανώσεις και μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, εάν η κυβέρνηση δεν έχει τη στήριξη των οργανώσεων αυτών, δεν θα προωθήσει το νομοσχέδιο, παραπέμποντάς το για μετά τις προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2014.

Το «πάγωμα» του νομοσχεδίου ίσως δεν σχετίζεται απευθείας με τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών της πλατείας Ταξίμ (κι όχι μόνο), ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί μια μικρή νίκη τους, καθώς η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση των διαδηλώσεων και τον φόβο της επέκτασης των ταραχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα