Έκλεισε η συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο

16:33 2/4/2013 - Πηγή: AEK365

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Χρίστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε επίσημα πως υπήρξε συμφωνία με την τρόικα για την δανειακή σύμβαση.
Έτσι η Κύπρος θα μπορεί να δανειστεί 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού ληφθούν οι εγκρίσεις του Eurogroup και των εθνικών κοινοβουλίων, με επιτόκιο 2,5% και με περίοδο αποπληρωμής 22

ετών.
Βασικό στοιχείο της νέας συμφωνίας είναι η επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής αναπροσαρμογής από το 2016 στο 2018 και η χαλάρωση επιπλέον όρων για περικοπές θέσεων εργασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, η δημοσιονομική αναπροσαρμογή θα είναι πιο ήπια αφού επεκτείνεται στα πέντε αντί τρία χρόνια.
Προκύπτει επίσης διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 500 ωρομίσθιων και των εκατοντάδων έκτακτων εκπαιδευτικών με κλιμακωτή συνεισφορά από 0,8% μέχρι το 2% από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Απαλείφτηκε επίσης από το μνημόνιο η αξίωση της τρόικας για τη μία ώρα επέκτασης του ωραρίου εκπαιδευτικών και διασφαλίστηκε η πρόσβαση 200 χιλιάδων ατόμων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για χρονικό διάστημα.
Σε ότι αφορά το ταμείο πρόνοιας της Λαϊκής, οι καταθέσεις του θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου με στόχο τη διασφάλισή τους.
Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι διασφαλίζεται η αυτονομία στη διαχείριση φυσικού αερίου, καθώς θα έχει την πλήρη διαχείριση η Κυπριακή Δημοκρατία.
Αποφεύχθηκε παράλληλα η φορολογία επί των μερισμάτων που απαιτούσε η τρόικα και διατηρήθηκε το αφορολόγητο εισόδημα στις 19.000. Η διαδικασία εκποίησης της πρώτης κατοικίας από 24 μήνες επεκτάθηκε στους σε 30 μήνες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Πάντως, όπως τόνισε, δεν θα υπάρχει δεύτερο μνημόνιο.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί είχε δηλώσει πως το κυπριακό μνημόνιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύνταξης, ωστόσο δεν προσδιόρισε την ημερομηνία ολοκλήρωσής του.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπαγί, ισχύει η εκτίμηση ότι το μνημόνιο της Κύπρου θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου και τόνισε ότι όταν θα είναι έτοιμο θα σταλεί στις κυπριακές αρχές τη Λευκωσία. Επίσης, ανέφερε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στις κυπριακές αρχές και την τρόικα συνεχίζονται.
Πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με την ύφεση της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι σχετικές προβλέψεις θα καταγράφονται λεπτομερώς στο μνημόνιο συνεννόησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα