Εύθραστη εκεχειρία στη Γάζα

09:50 27/7/2014 - Πηγή: AEK365

Το Ισραήλ συμφώνησε τελικά στο αίτημα του ΟΗΕ για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά 24 ώρες, ωστόσο το αίτημα απέρριψε η Χαμάς, η οποία συνέχισε τη ρίψη ρουκετών. Το Ισραήλ προειδοποίησε, πάντως, ότι σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι σπάσουν την εκεχειρία, τότε θα αναλάβει δράση.

«Έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία

ως αύριο (σ.σ. σήμερα Κυριακή) τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μετά από υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ.

«Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα δράσουν εναντίον κάθε παραβίασης της εκεχειρίας» προειδοποίησε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τις υπόγειες στοές της Χαμάς καθ' όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Ισραηλινοί υπουργοί άφησαν να εννοηθεί ότι μια οριστική συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, που πλέον μαίνονται για 20ή ημέρα, δεν είναι πιθανή.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 1.050 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των 20 ημερών, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 43 στρατιώτες και τρεις πολίτες. Από αυτούς τα 150 περίπου είναι παιδιά.

Από την πλευρά της, η Χαμάς αρνήθηκε να συμφωνήσει στην εκεχειρία και εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του εδάφους του Ισραήλ στις οποίες ήδη ο ισραηλινός στρατός απάντησε με «πυρά του πυροβολικού».

«Καμία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την απομάκρυνση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Γάζα, χωρίς οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς να είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», δήλωσε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης του στρατού από τη Γάζα έως ότου έχει εκμηδενιστεί η δύναμη πυρός της Χαμάς και κυρίως έχει καταστραφεί το υπόγειο δίκτυο με στοές και σήραγγες όπου κρύβει το οπλοστάσιό της, βρίσκονται τα επιχειρησιακά της κέντρα και απ' όπου οι μαχητές της εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα