Ευχάριστο «διάλειμμα» με τεσσάρα (vid)

10:47 22/1/2015 - Πηγή: AEK365

22 Ιανουαρίου 1984
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 4-0

Η σεζόν 1983-84 ήταν από τις χειρότερες της ΑΕΚ στην Α' Εθνική, καθώς είχε τερματίσει στην 7η θέση. Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου του 1983, ο τότε μεγαλομέτοχος Ανδρέας Ζαφειρόπουλος είχε αναθέσει το μάνατζμεντ της ΠΑΕ στο δίδυμο Ρουσσάκη-Παναγίδημ, όμως τα αποτελέσματα ήταν τραγικά. Τα «πέτρινα χρόνια» ήταν ήδη σε εξέλιξη και θα κρατούσαν για μερικά χρόνια ακόμα.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η ΑΕΚ έμενε μακριά από υψηλές διεκδικήσεις (ακόμα και στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τη Λάρισα στα προημιτελικά) κατάφερνε να... θυμίζει σε κάποια μεγάλα ματς τι αξία είχε ως ομάδα και τι φανέλα φορούσε. Σε ένα από αυτά τα ματς, στις 22 Ιανουαρίου του 1984, είχε νικήσει τον πολύ ισχυρό ΠΑΟΚ εκείνων των χρόνων με 4-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ηταν ένα αποτέλεσμα που είχε προκαλέσει αίσθηση, αφού η ΑΕΚ προερχόταν από έναν κακό πρώτο γύρο, από αντικατάσταση του Αγγλου προπονητή Τζον Μπάρνγουελ με τον Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς (τον οποίον είχε αντικαταστήσει ο ίδιος ο Μπάρνγουελ έξι μήνες νωρίτερα!) αλλά και από κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα μέσα στον Ιανουάριο του '84 (1-1 με Λάρισα και ήττα 1-0 στα Γιάννενα). Μια νίκη επί του ΠΑΟΚ έστω και με ένα γκολ θα ήταν μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν περίμενε το 4-0.

Η ΑΕΚ έκανε ένα πολύ αποτελεσματικό πρώτο ημίχρονο και σημείωσε τρία γκολ μέσα σε ένα τέταρτο: στο 27΄με πέναλτι του Μαύρου, στο 28' με πλασέ του Δίντσικου και στο 42' με κεφαλιά του Μανωλά. Ο Αρδίζογλου έκλεισε το σκορ στο 65' και, για καλή τύχη του ΠΑΟΚ, η ρέντα της ΑΕΚ δε συνεχίστηκε ως το τέλος, αφού το σκορ θα μπορούσε να φτάσει πολύ... μακριά.

Πάντως, μετά από αυτή τη νίκη η ΑΕΚ επέστρεψε στα... γνωστά: έχασε 3-0 από τον Εθνικό στο Φάληρο, παραχώρησε δύο διαδοχικές εντός έδρας ισοπαλίες στους Απόλλωνες Θεσσαλονίκης και Αθήνας (με αποτέλεσμα να απολυθεί ο Σενέκοβιτς και να αναλάβει ο Κώστας Νεστορίδης) έχασε από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και επέστρεψε στις νίκες στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, επιβεβαιώνοντας πόσο αλλοπρόσαλλη ομάδα ήταν!

Δύο επιπλέον αξιοσημείωτα από εκείνο τον αγώνα: ήταν η τελευταία φορά που ο μεγάλος Γιώργος Κούδας έπαιξε στη Νέα Φιλαδέλφεια (στο πρώτο ημίχρονο) στα 38 του και η πρώτη μέρα που λειτούργησαν τα δημοσιογραφικά θεωρεία, τα οποία έμειναν εκεί ως την κατεδάφιση του γηπέδου το 2003.
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Στυλιανόπουλος (65' Ραβούσης) Μπαλής, Αρζίζογλου (70' Λάνγκλεϊ) Βλάχος, Μαύρος

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται το πρώτο γκολ με το πέναλτι του Θωμά Μαύρου, το δεύτερο με το πλασέ του Γιάννη Δίντσικου και τομ τρίτο με την κεφαλιά του Στέλιου Μανωλά

Στις 22 Ιανουαρίου
21/1/34 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 5-2 (Πρωτάθλημα Αθηνών)
21/1/51 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1 (Πρωτάθλημα Αθηνών)
22/1/61 ΑΕΚ-Ατρόμητος Πειραιά 7-0 (Α' Εθνική)
22/1/75 Εθνικός-AEK 1-0 (Α' Εθνική -η πρώτη από τις δύο ήττες της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, αμφότερες στο Καραϊσκάκη από Εθνικό και Ολυμπιακό)
22/1/78 Βέροια-ΑΕΚ 1-1 (Α' Εθνική)
22/1/89 AEK-Πανιώνιος 2-0 (Α' Εθνική -άλλο ένα βήμα τίτλου με τα γκολ των Πήττα και Οκόνσκι μία εβδομάδα μετά το «διπλό στην Τούμπα)
22/1/11 ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου 0-4 (Α' Εθνική -η πιο βαριά εντός έδρας ήττα της ΑΕΚ μετά το 1972)

Keywords
Τυχαία Θέματα