Δυο δημοσιογράφοι νεκροί στη Συρία

20:52 22/2/2012 - Πηγή: AEK365

Δυο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ανηλεών βομβαρδισμών που δέχεται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ η «ανυπότακτη» πόλη Χομς.

Πρόκειται για την Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times Μαρί Κόλβιν και τον Γάλλος φωτορεπόρτερ του Paris Match Ρεμί Οσλίκ Ο θάνατός τους επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Οι πρώτες πληροφορίες για

το θάνατο των δημοσιογράφων ήλθαν από ακτιβιστές της Χομς και εν συνεχεία επιβεβαιώθηκαν από τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ.

Η Γαλλία κάλεσε το καθεστώς της Συρίας να τερματίσει άμεσα τις επιθέσεις και εξουσιοδότησε τον πρεσβευτή της στη Δαμασκό να απαιτήσει ασφαλή πρόσβαση ιατρικού προσωπικού στους τραυματίες στην Μπάμα Άμρ. Το συριακό καθεστώς από την πλευρά του ανακοίνωσε πως οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται παράνομα στη χώρα πρέπει να αναφερθούν στις Αρχές.

H 50χρονη Μαρί Κόλβιν από το Όιστερ Μπέι της Νέας Υόρκης εργαζόταν επί δύο δεκαετίες ως πολεμική ανταποκρίτρια για τη βρετανική εφημερίδα Sunday Times. Έχει καλύψει δεκάδες συρράξεις, ενώ το 2001 στη Σρι Λάνκα έχασε την όραση από το ένα της μάτι. Ωστόσο, αυτό δεν την κράτησε μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες. Οι Sunday Times ανέφεραν σε πρόσφατο άρθρο τους ότι η Κόλβιν είναι η μόνη δημοσιογράφος βρετανικής εφημερίδας στη Χομς.

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ, ιδιοκτήτης των Sunday Times, έπλεξε το εγκώμιο της δημοσιογράφου τονίζοντας ότι κάλυπτε επί 25 χρόνια τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία.

Ο Ρεμί Οσλίκ εργαζόταν για το περιοδικό Paris Match και είχε τιμηθεί πρόσφατα με βραβείο World Press Photo για φωτογραφία που είχε τραβήξει στο μέτωπο της Λιβύης, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Ο ακτιβιστής Όμαρ Σάκερ που βρίσκεται στη Χομς δήλωσε ότι άλλοι τρεις ή τέσσερις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από το βομβαρδισμό του κέντρου Τύπου στη συνοικία Μπάμα Αμρ, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επί του παρόντος.

Πάνω από 7.600 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τότε που εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση, τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 5.542 πολίτες, 1.692 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και περίπου 400 λιποτάκτες, δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από ακτιβιστές, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος μάχεται τις δυνάμεις του καθεστώτος, προσπαθεί να εξασφαλίσει τρόφιμα και καταφύγιο για χιλιάδες κατοίκους της συνοικίας Μπάμπα Αμρ.

Πιστεύεται ότι περίπου 90.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στη συνοικία Μπάμπα Αμρ που βομβαρδίζεται ακατάπαυστα.

«Στρατιωτική επέμβαση ίσως η μόνη λύση»

Keywords
Τυχαία Θέματα