Δημοψήφισμα ως το τέλος του έτους

11:30 2/11/2011 - Πηγή: AEK365

Μετά από ολονύχτια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, αποφασίστηκε ομοφωνα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν ενστάσεις όμως ο Γ.Παπανδρέου

επέμεινε στην απόφασή του να κριθεί από τους πολίτες η συμφωνία των Βρυξελλών για την αναδιάρθρωση του χρέους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι «αυτή ή άλλη κυβέρνηση», αλλά «ναι ή όχι στη σύμβαση», «ναι ή όχι στην Ευρώπη», «ναι ή όχι στο ευρώ».

Σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικά μέσα το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Χ.Καστανίδης ανέφερε ότι το ερώτημα θα τεθεί ως εξής: «Δέχεστε τη δανειακή σύμβαση; Ναι ή όχι;».

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Πάνος Μπεγλίτης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί το προσεχές διάστημα και όχι όπως αρχικά εκτιμηθεί, αφού ολοκληρωθεί στο σύνολό της η δανειακή σύμβαση.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, βασική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας που επετεύχθη στην ΕΕ για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να διατυπωθεί σαφώς και το σχετικό ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός απέρριψε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι «θα μπορούσε να συρθούμε σε μια κατάσταση κινδύνου και χρεοκοπίας».

Αντίθετα, τόνισε, «το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή και θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να εισπραχθεί η 6η δόση μέσα στο Νοέμβριο, για να υπάρξει μια σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της «σε ρυθμό ρελαντί».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι εταίροι ανησυχούν σχετικά με το δημοψήφισμα και θα ήθελαν όλα να ήταν ήρεμα στην Ελλάδα. Τόνισε όμως ότι ήταν όλοι ενήμεροι σχετικά και ότι «θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά οικονομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά και κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα κατά της ΝΔ για τις έντονες αντιδράσεις τους που τρομάζουν τον λαό. Όπως τόνισε «ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής». Και επισήμανε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας της απόφασης. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε επίσης το ερώτημα: «Τι άλλαξε και λύσσαξαν τα άλλα κόμματα κα

Keywords
Τυχαία Θέματα