Δένδιας: Η Χρυσή Αυγή κινείται συχνά εκτός νόμων και Συντάγματος

22:34 10/5/2013 - Πηγή: AEK365

«Εκτός του Συντάγματος και των νόμων δρουν πολλές φορές οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής», ανέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική και πως κάνει τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό να λέγεται κάτι τέτοιο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε ριζική αλλαγή μοντέλου στην ΕΛ.ΑΣ. με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή τον επόμενο μήνα, ενώ έθεσε το περίγραμμα των προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων

στο κέντρο.

Μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε στην ματαίωση του συσσιτίου «μόνο για Έλληνες», λέγοντας πως «η αστυνομία επέβαλε τη νομιμότητα» και χαρακτήρισε την εκδήλωση «συνολικά απαράδεκτη».

Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για τον ρατσισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Ν.Δένδιας είπε πως η πρόταση Ρουπακιώτη είναι προς την σωστή κατεύθυνση και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εκπέμψει η χώρα αυτό το μήνυμα.

Σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ρατσιστική, αν και υπάρχουν μεμονωμένα φαινόμενα ρατσιστικής βίας. «Αυτό θα κάνει τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι να λέγεται ότι η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστική» τόνισε και συνέδεσε το ζήτημα με τον τουρισμό.

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισήμανε πως για να εντοπίζονται οι δράστες πρέπει να γίνονται άμεσα οι καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία.

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή, ο Ν.Δένδιας τόνισε ότι οι δράσεις του μορφώματος αυτού «κινούνται στα όρια της νομιμότητας, τα οποία κάποιες φορές τα υπερβαίνει» και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές της πολλές φορές δρουν εκτός του Συντάγματος και των νόμων».

Όπως είπε, αυτή η δράση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπορούσε να προταθεί η θεσμοθέτηση συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο θα θέσει το πλαίσιο δράσης των κομμάτων. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί στην Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε πως είναι μία άποψη, αλλά σημείωσε ότι και η άποψη που λέει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή είναι εξίσου ισχυρή.

Ο Ν.Δένδιας ερμήνευσε την ψήφο στη Χρυσή Αυγή ως μια αντίδραση, «παράλογη πολλές φορές», στη βαθύτατη κρίση που έχει δημιουργήσει προβλήματα στον κοινωνικό ιστό. «Ποιος περίμενε το νεοναζιστικό φαινόμενο στην Ελλάδα, που έχασε στον πόλεμο 1.000.000 Έλληνες», αναρωτήθηκε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Αρνούμαι να πιστέψω ότι χιλιάδες έλληνες πολίτες έγιναν ξαφνικά νεοναζιστές».

Σε ό,τι αφορά την αστυνομία και τις σχέσεις της με την ΧΑ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρατήρησε ότι πλέον και ο πιο κακόπιστος πείθεται ότι η αστυνομία κάνει αυτό που πρέπει και σημείωσε ότι φαινόμενα ανοχής ρατσιστικών ή ναζιστικών κρουσμάτων θα τιμωρούνται.

Από την άλλη, τόνισε ότι θα πρέπει να απαγορευθούν οι μικρές διαδηλώσεις των 100 ατόμων σε κεντρικούς δρόμους ή να δίνονται δύο λωρίδες κυκλοφορίας. Είπε πως για το θέμα αυτό θα συζητήσει με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας πως δεν τίθεται θέμα περιορισμού των διαδηλώσεων τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων ή σε γνωστές επετείους.

Φύλαξη προσώπων έναντι αντιτίμου

Ερωτηθείς για το εάν είναι αναγκαίο να φυλάσσονται όλοι οι επιχειρηματίες από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σημείωσε ότι ήδη έχουν επιστρέψει από τη φύλαξη ιδιωτών 486 αστυνομικοί.

Ανέφερε, δε, ότι θα υπάρξει ρύθμιση που θα ορίζει ότι ο επιχειρηματίας ή άλλο πρόσωπο που έχει εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ και απαιτείται η φύλαξή του βάσει διεθνών κριτηρίων θα καταβάλλει αντίτιμο για τη φύλαξή του από την αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα