Δεν τα πάει καλά στην αντίληψη της διαφθοράς η Ελλάδα

13:36 4/12/2013 - Πηγή: AEK365

Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της όσον αφορά την αντίληψη της διαφθοράς στη χώρα μας ωστόσο παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται στην 80η θέση, 14 θέσεις πιο πάνω από πέρυσι.

Ο δείκτης αντίληψης διαφθοράς καταρτίζεται από την μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια». Σύμφωνα με την οργάνωση σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει ένα «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και

δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις 177 χώρες δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 80η θέση ανάμεσα σε 177 χώρες. Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη που παρουσιάζει η Διεθνής Διαφάνεια. Μεταξύ των χωρών που έχουν χάσει τις περισσότερες θέσεις στην κατάταξη για το 2013 βρίσκεται η Συρία, η οποία σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, όπως και η Λιβύη και το Μάλι, δύο χώρες οι οποίες γνώρισαν ένοπλες συρράξεις τα τελευταία χρόνια. Στις πρώτες 15 θέσεις, με 80 ως 89 βαθμούς, βρίσκεται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Στο τέλος της κατάταξης, με βαθμολογία μεταξύ 10 και 19, βρίσκονται το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ, η Ισημερινή Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Αϊτή, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Υεμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα