Χάος στην Μπουρκίνα Φάσο

20:58 30/10/2014 - Πηγή: AEK365

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο κήρυξε στη χώρα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, σε μια προσπάθεια να θέσει τέλος στις βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος.

Ο πρόεδρος Μπλεζ Κομπαορέ δήλωσε ότι διαλύει την κυβέρνηση και ξεκινά συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, ο Κομπαορέ κάλεσε την αντιπολίτευση να τερματίσει τις κινητοποιήσεις.

Οι πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο ξεσηκώθηκαν εναντίον του καθεστώτος

του Κομπαορέ, ενός εκ των «ισχυρών ανδρών» της Δυτικής Αφρικής που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 27 χρόνια.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο Κοινοβούλιο και έκαναν έφοδο στο κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ επεισόδια συγκλόνισαν εκτός από την πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού και επαρχιακές πόλεις.

Με την χώρα βυθισμένη στο χάος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ματαίωσε την ψηφοφορία» επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την αναθεώρηση του Συντάγματος και επιτρέπει στον πρόεδρο να ανανεώσει τη θητεία του, γεγονός που πυροδότησε την οργή των διαδηλωτών, και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση».

Οι ταραχές, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, συνεχίζονται στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.

Ο στρατός πυροβόλησε σε διαδηλωτές που προσπαθούσαν να μπουν στο Κοινοβούλιο, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.

Ο Μπενεγουέντε Σανκάρα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής του Κράτους στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την χώρα.
«Η αντιπολίτευση ζητά την ξεκάθαρη και απλή παραίτηση του προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ, κάτι που θα επέτρεπε να ξαναβρούμε την ηρεμία, την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη» τόνισε ο ίδιος.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δεκάδες στρατιώτες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις εναντίον του Κομπαορέ, ενώ με τους διαδηλωτές έχει ταχθεί και ένας πρώην υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός εν αποστρατεία Κουάμε Λουγκέ.

Οι διαδηλωτές ζητούν να αναλάβει ο Κουάμε Λουγκέ την προεδρία.

Ο Κουάμε Λουγκέ συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα