Ατλέτικ Μπιλμπάο: Κόντρα στο ρεύμα

00:37 5/4/2012 - Πηγή: AEK365

Ο καιρός του ρομαντισμού έχει παρέλθει εδώ και δεκαετίες για το ποδόσφαιρο. Σε μια γωνιά της Ευρώπης όμως επιμένουν να πηγαίνουν κόντρα στο κατεστημένο και τραγουδούν ότι με τις Ακαδημίες και τον κόσμο δεν χρειάζονται εισαγωγές (Con cantera y aficion, no hace falta importacion). Η πολιτική, τα οικονομικά συμφέροντα, ο νόμος του Μπόσμαν ακόμα και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε κάποιες περιόδους δεν στάθηκαν αρκετά για να αλλάξουν το μυαλό αυτών των αθεράπευτα ρομαντικών του ποδοσφαίρου. Ο δικός τους θρίαμβος

είναι ότι παραμένουν αγνοί, παραμένουν διαφορετικοί και αντίθετα στο ρεύμα συνεχίζουν να αποτελούν το παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο. Η δικιά τους Ατλέτικ δεν χάνει ποτέ και στον... Καθεδρικό τους θα τραγουδούν περήφανα στην ακατανόητη γλώσσα τους.

Η γέννηση

Το ποδόσφαιρο στο Μπιλμπάο ήρθε μέσω των Βρετανών εργατών που δούλευαν στα ναυπηγία της περιοχής. Αυτοί έφτιαξαν το 1890 την Μπιλμπάο Φουτμπολ Κλαμπ ενώ οκτώ χρόνια μετά Βάσκοι φοιτητές που είχαν σπουδάσει στο Νησί ίδρυσαν την Ατλέτικ Κλουμπ. Οι δύο ομάδες συνενώθηκαν το 1902 και σχημάτισαν την Βισκάγια που την επόμενο χρονιά έγινε Ατλέτικ Ντε Μπιλμπάο. Οι ιδρυτές προτίμησαν το αγγλικό Ατλέτικ το οποίο άλλαξε μόνο την περίοδο του Φράνκο που απαγόρευσε ξενόφερτες λέξεις και επέβαλε το ισπανικό «Ατλέτικο». Αρχικά η Ατλέτικ φορούσε μπλε και άσπρα (ακόμα κάποιες από τις εμφανίσεις που έχει κατά περιόδους έχουν τα χρώματα αυτά) αλλά τελικά «καταστάλαξε» το 1910 στο κόκκινο και άσπρο. Οι θεωρίες για το πώς έγινε η αλλαγή είναι αρκετές. Κάποιοι λένε ότι τίμησαν έτσι τις αγγλικές Σάντερλαντ και Σάντερλαντ καθώς από αυτές τις περιοχές κατάγονταν οι άγγλοι ιδρυτές της Μπιλμπάο Φούτμπολ. Μια άλλη ιστορία υποστηρίζει ότι οι εκπρόσωποι της ομάδας πήγαν στην Αγγλία για να αγοράσουν φανέλες μπλε και άσπρες αλλά δεν βρήκαν και επέλεξαν τις ερυθρόλευκες. Η επικρατέστερη πάντως θεωρία θέλει την αλλαγή να έγινε γιατί το ύφασμα με τις άσπρες και κόκκινες ρίγες ήταν φτηνό και εύκολο να το βρεις καθώς το χρησιμοποιούσαν για την επένδυση στρωμάτων.

Το Κατεντράλ

Η Ατλέτικ απέκτησε τον Αύγουστο του 1913 το σπίτι της που χτίστηκε μέσα σε περίπου έναν χρόνο. Το παλάτι της πήρε το όνομα του Αγιού Μάμα καθώς χτίστηκε δίπλα σε μια εκκλησία που ήταν αφιερωμένη στο όνομα του. Η ιστορία του Αγίου Μάμα «στιγμάτισε» για πάντα και την ομάδα. «Σαν Μαμές» το γήπεδο αλλά και «Κατεντράλ» καθώς ήταν δίπλα στον ναό. «Λιοντάρια» η Ατλέτικ καθώς οι Ρωμαίοι είχαν ρίξει τον Άγιο Μάμα στο λιοντάρια αλλά αυτά δεν τον έφαγαν.

Λατομείο και παιδομάζωμα

Από τα πρώτα χρόνια ο σύλλογος εφάρμοσε την φιλοσοφία της «Καντέρα». Η λέξη «καντέρα» σημαίνει λατομείο και ο συνειρμός με τα τμήματα υποδομής γίνεται εύκολα (πλέον ο όρος έχει υιοθετεί από όλες τις ισπανικές ομάδες). Ωστόσο η επιλογή αυτή δεν έγινε τόσο λόγω τους πάθους για τα ντόπια ταλέντα όσο ως μια ακόμα έκφραση του βασκικού εθνικισμού που κυριαρχούσε στην περιοχή. Πολιτική και ποδόσφαιρο περπάτησαν χέρι χέρι στα

Keywords
Αναζητήσεις
με την αεκ στο κατεντραλ
Τυχαία Θέματα