Αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ για την εισβολή του '74

09:59 13/5/2014 - Πηγή: AEK365

Αποζημίωση ρεκόρ ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να καταβάλει η Τουρκία υπέρ των οικογενειών των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και των εγκλωβισμένων της χερσονήσου Καρπασίας, σύμφωνα με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παρότι λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έσπευσε να τονίσει ότι η ποινή δεν είναι δεσμευτική για τη χώρα του, η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν

την απόφαση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δικαίωση των θυμάτων.
Το τεράστιο ποσό της αποζημίωσης που εκδίκασε το ΕΔΑΔ αφορά πιο συγκεκριμένα την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί οι οικογένειες των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας καθώς επίσης και την ηθική βλάβη των υπό κατοχή Ελληνοκυπρίων της Καρπασίας. Πιο ειδικά η Τουρκία καλείται να καταβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέστηκαν κατά την εισβολή και την εν συνεχεία κατοχή 30 εκατομμύρια ευρώ για τους συγγενείς των αγνοουμένων και άλλα 60 εκατομμύρια για τους Ελληνοκυπρίους της Καρπασίας.
Η καταβολή της αποζημίωσης, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριμήνου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεωθεί να πληρώσει τόκους με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η απόφαση μπορεί, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, να μην είναι δεσμευτική, όμως είναι τελεσίδικη και δεν υπάρχει η δυνατότητα έφεσης.
Σημειώνεται δε ότι το ΕΔΑΔ είχε αποφασίσει ήδη από το 2001, όμως είχε επιφυλαχθεί τότε να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο. Συνολικά η απόφαση αναφέρεται σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
14 παραβιάσεις
Πρόκειται για την παραβίαση του άρθρου 2 που εξασφαλίζει το δικαίωμα της διαβίωσης, του άρθρου 3 για τα βασανιστήρια, του άρθρου 5 για την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία, του άρθρου 6 για το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, του άρθρου 8 για τον σεβασμό στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, του άρθρου 9 για ελευθερία στη θρησκεία και στη συνείδηση, του άρθρου 10 για την ελευθερία της έκφρασης, του άρθρου 13 για το δικαίωμα της αποτελεσματικής προσφυγής και του άρθρου 1 του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου για το δικαίωμα στην περιουσία.
Η ανακοίνωση της απόφασης απασχόλησε χθες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που σχολιάζουν πως το ποσό της αποζημίωσης ξεπερνά κατά πολύ τη βαρύτερη μέχρι σήμερα απόφαση του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας για τα γεγονότα της Κύπρου, η οποία προέβλεπε την καταβολή 13 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων.
Τα τουρκικά μέσα σημειώνουν ότι η απόφαση αυτή ίσως επηρεάσει την «εύθραυστη διαδικασία ειρήνευσης» και κάνουν εκτεταμένη αναφορά στις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Αυτή η δίκη επανήλθε στην επικαιρότητα έπειτα από δέκα χρόνια. Είναι λάθος η χρονική στιγμή. Την ώρα που στην Κύπρο είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με πρωτοβουλία της Τουρκίας δεν είναι σωστό (σ.σ.: η ανακοίνωση) από ψυχολογικής άποψης για τις διαπραγματεύσεις».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα