Απεργίες στην Ελευθεροτυπία

12:01 22/12/2011 - Πηγή: AEK365

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και για την αίτηση πτώχευσης, δηλώνουν έκπληκτοι και προκηρύσσουν από σήμερα Πέμπτη, συνεχιζόμενες 48ωρες απεργίες. Η ανακοίνωση:

«Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στην "Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.", άκουσαν την είδηση για αίτηση πτώχευσης

και υπαγωγή στο άρθρο 99, ενώ η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη λήψη δανείου, προκειμένου η εφημερίδα να συνεχίσει την κυκλοφορία της.

Ουσιαστικά, στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" κηρύσσεται πλέον στάση πληρωμών, ενώ διαλύονται και οι τελευταίες ελπίδες των εργαζομένων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Η άλλοτε εφημερίδα των συντακτών, η εφημερίδα που πρωτοστατεί στην αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους της από τον περασμένο Αύγουστο.

Ο κύκλος των περιπετειών άνοιξε από τα μέσα Ιουλίου, όταν η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εξόφληση του μήνα.

Και μάλιστα, με μια ανακοίνωση στην πόρτα του ασανσέρ, με την υπογραφή "εκ της διοικήσεως".

Με το μυαλό στις καλοκαιρινές διακοπές οι εργαζόμενοι πληροφορούνταν ότι δεν θα πληρωθούν, εν αναμονή της υπογραφής κάποιου τραπεζικού δανείου το οποίο θα δινόταν έναντι κάποιου "μπίζνες πλαν" εξυγίανσης.

Το δάνειο αρχικά θα "έκλεινε", υποτίθεται, στα τέλη Ιουλίου, ο Ιούλιος έγινε Αύγουστος, ο Αύγουστος έγινε Σεπτέμβριος και οι διαβεβαιώσεις ότι το δάνειο "όπου να'ναι κλείνει", συνεχίζονταν.

"Έκλεισε κατά 98%" έλεγαν οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του γενικού διευθυντή κ. Πολυκανδριώτη, με τους εργαζόμενους να βάζουν συνεχώς πλάτη, αποφεύγοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις, φοβούμενοι ότι οι απεργίες μπορεί να δυναμίτιζαν τη συμφωνία και να έπλητταν την εφημερίδα.

Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους, συνεχίζουν:

"Μία συμφωνία για δάνειο για το οποίο οι εργαζόμενοι ήξεραν πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για να ξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά για να αποζημιωθούν, με οικειοθελή απόλυση, όσοι δεν άντεχαν την πολιτική σοκ και δέος που είχε αρχίσει να εφαρμόζει η διοίκηση. Το περιβόητο μπίζνες πλαν»μιλούσε για περικοπή του κόστους κατά 50%, δηλαδή προέβλεπε μαζικές απολύσεις, θεωρώντας ως μοναδικό πρόβλημα το υψηλό εργατικό κόστος.

Έστω και έτσι, οι εργαζόμενοι αποδέχονταν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, για όσους τυχερούς απέμεναν μετά την επιλογή.

Κι ας μην έφταιγαν οι εργαζόμενοι, ούτε για την ευρύτερη οικονομική κρίση που δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητες τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, ούτε για την όποια κακοδιαχείριση στην εταιρία, ούτε για τις επιλογές της εκδότριας, που στις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων να βρει λύση άμεσα στο πρόβλημά τους, παρέπεμπε στο τραπεζικό δάνειο που δεν ερχόταν και το οποίο έθετε η ίδια ως βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας.

Στις συνεχείς εκκλήσεις της εργασιακής επιτροπής ότι από την εφημερίδα ζουν πάνω από 800 εργαζόμενοι, ότι η υπομονή τους εξαντ

Keywords
Τυχαία Θέματα