Απειλεί να βγάλει τα τανκς ο Ερντογάν

09:19 18/6/2013 - Πηγή: AEK365

Παρά την βίαιη διάλυση της διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις στην Τουρκία συνεχίζονται με τον με τον μετριοπαθή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ερντογάν, τον Μπουλέντ Αρίντς, να απειλεί ανοικτά με ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους των πόλεων για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Από την μεριά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε

επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Στηρίξατε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και συνεπώς είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί. Εχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας. Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Μιλώντας προς τους υποστηρικτές του τόνισε: «Πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από αυτούς που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων. Πρέπει κι εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σε αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε».
Την ίδια στιγμή, ολοκληρωτική ήττα της απόφασης της κυβέρνησης Ερντογάν να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί καταγράφει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll για λογαριασμό της εφημερίδας Today's Zaman, ενώ τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης καταγράφουν ραγδαία άνοδο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 62,2% των ερωτηθέντων θέλει να διατηρηθεί το πάρκο Γκεζί ως χώρος πρασίνου, το 49,9% θεωρεί ότι η κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική και μόλις το 36% ότι εκδημοκρατίζεται και το 54,4% ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεμβαίνει ολοένα και περισσότερο στον τρόπο ζωής των πολιτών.
Την ίδια ώρα, παρότι τα ποσοστά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρουσιάζουν μικρή σχετικά πτώση, της τάξης του 1% και πλέον φτάνουν το 35,3%, τα ποσοστά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) παρουσιάζουν άνοδο. Συγκεκριμένα το CHP στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 22,7% από 15,3% που είχε πάρει σε δημοσκόπηση του Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα