«Απάτη» το βίντεο αποκεφαλισμού του Φόλεϊ

22:39 27/8/2014 - Πηγή: AEK365

Ψεύτικο και μια προσπάθεια εντυπωσιασμού από μέρους των τζιχαντιστών θεωρούν οι εμπειρογνώμονες ότι είναι το βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από Βρετανό τζιχαντιστή.

Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δημοσιογράφος αποκεφαλίστηκε, οι ειδικοί που ανέλυσαν το βίντεο, θεωρούν ότι γυρίστηκε πριν την δολοφονία και η πραγματική στιγμή του αποκεφαλισμού δε φαίνεται στο βίντεο.

Κι όλα αυτά την ώρα που γίνονται όλο και πιο έντονοι οι ισχυρισμοί που λένε ότι ο Φόλεϊ σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο, αφού πρώτα

πουλήθηκε στους δολοφόνους του, από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκπρόσωπος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, Μπουθάινα Σαμπάν, αναφέρει ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έχει πληροφορίες ότι ο φωτορεπόρτερ αποκεφαλίστηκε πέρυσι και πρόσθεσε: «Ο Τζέιμς Φόλεϊ συνελήφθη για πρώτη φορά από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και πουλήθηκε στo ISIS. Ο Φόλεϊ σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο και όχι τώρα, απλά τώρα δημοσίευσαν τις φωτογραφίες. Έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες, τις οποίες έχει ο ΟΗΕ».

Πάντως, ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να αποδειχθεί σίγουρα ορθός καθώς αντιτίθεται με ορισμένα γνωστά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης και της μαρτυρίας του Ντανιέλ Ράι Ότοσεν, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο και λέει ότι ήταν αιχμάλωτος μαζί με το Φόλεϊ για 13 μήνες. Επιπλέον, ο Γάλλος όμηρος Νίκολας Χένιν, ο οποίος απήχθη στη Συρία τον Ιούνιο του 2013, είπε ότι ήταν μαζί με τον Φόλεϊ για επτά μήνες, ενώ η οικογένεια του δημοσιογράφου λάμβανε e-mails μέχρι και τον Δεκέμβριο, που υποδήλωναν ότι ο γιος τους είναι ζωντανός.

Προς το παρόν εξετάζεται το κατά πόσο θα μπορούσε το καθεστώς Άσαντ να είχε πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες.

Από την άλλη, υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Βρετανός που μιλάει αγγλικά στο βίντεο μπορεί να μην είναι ο πραγματικός εκτελεστής και να χρησιμοποιήθηκε για προπαγανδιστικούς λόγους. Ευρωπαίοι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι, αναγνώρισαν τον Βρετανό ως έναν από τους τρεις δεσμοφύλακες στους οποίους έδωσαν το παρατσούκλι «The Beatles».

Ειδικός στην ανάλυση εγκληματολογικών εικόνων ανέφερε: «Δεν βλέπω κανένα σημάδι από αίμα ή τραύμα που να προκλήθηκε από το όπλο. Παρόλο που το κόψιμο φαίνεται κατά μήκος της τραχείας και όχι σε βασική αρτηρία, αν ήταν πραγματική αυτή η σκηνή, θα περιμέναμε να δούμε κάποιο σημάδι αιματοχυσίας. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι αίματος στα ρούχα»

«Ο Φόλεϊ δεν φαίνεται να γέρνει, να σκύβει ή να απομακρύνεται από το μαχαίρι. Δεν ακούμε κραυγές δυσφορίας ή πόνου εκτός από ένα θόρυβο, καθώς η σκηνή χάνεται, που θα μπορούσε να σημαίνει δυσκολία στην αναπνοή λόγω του χεριού που καλύπτει το πρόσωπό του. Το θύμα παραμένει επίσης εξαιρετικά άκαμπτο - είτε είναι απίστευτα αποφασισμένος είτε του έχουν πει ότι είναι απλά ένα προπαγανδιστικό βίντεο και δεν πρόκειται να τον πειράξουν».

Ο Αφζάλ Ασράφ, ειδικός στην τρομοκρατική και πολιτική βία στο Royal United Services Institute, συμφωνεί με αυτή την ανάλυση και προσθέτει: «Ο αποκεφαλισμός είναι πάρα πολύ αιματηρός και δεν γράφει καλά στο φακό, ενώ συνήθως υπάρχουν πιτσιλιές από αίμα στην κάμερα. Οι τζιχαντιστές γυρίζουν βίντεο με αποκεφαλισμούς από το 2003. Ξέρουν όλα τα κόλπα του... επαγγέλματος».

Ο Ασράφ πιστεύει ότι το βίντεο ήταν μια «απελπισμένη προσπάθεια εκφοβισμού καθώς το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: μας επιτεθήκατε κι έτσι εμείς σας απειλούμε. Αν δεν σταματήσετε θα σκοτώσουμε κι άλλους ομήρους. Είναι απελπισμένοι επειδή ξέρουν ότι οι ΗΠΑ χτυπούν πιο σκληρά και ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη βία, αν δέχονται επίθεση τα ενδιαφέροντα, τα εδάφη ή ο λαός τους. Το έκαναν γιατί έχουν πολύ λίγα να χάσουν, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν και τίποτα να κερδίσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα