Αναβλήθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ουκρανία

12:35 25/2/2014 - Πηγή: AEK365

Προειδοποίηση πως η Ουκρανία αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» αποσχίσεων απηύθυνε σήμερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεσκάντερ Τουρτσίνοφ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση πως ο σχηματισμός της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα Τρίτη, αναβλήθηκε για την Πέμπτη.
Οι μεταβατικές Αρχές θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της ανατολικοευρωπαϊκής

χώρας έως τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 25 Μαΐου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμα αναγνωρίσει τον κ. Τουρτσίνοφ ωστόσο έχουν διαμηνύσει πως ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς «δεν ηγείται πλέον ενεργά της χώρας».
Την υποστήριξή της για τις μεταβατικές Αρχές έχει εκφράσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στον αντίποδα, η Ρωσία αμφισβητεί τη νομιμότητα των μεταβατικών Αρχών, τονίζοντας πως κατέλαβαν την εξουσία με «ένοπλη στάση».
Η στήριξη της Δύσης είναι απαραίτητη για τη νέα ουκρανική ηγεσία, καθώς, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο ουκρανός υπουργός Οικονομικών, το Κίεβο χρειάζεται περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια κατά σε βάθος διετίας προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση.
Παράλληλα, ο ουκρανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η Ουκρανία χρειάζεται άμεση στήριξη, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, χωρίς να διευκρινίσει το απαιτούμενο ποσό, αλλά ζήτησε τη σύγκληση συνεδρίου δωρητών για τη χώρα.
Ο επικείμενος σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας έρχεται τρεις ημέρες μετά τη φυγή του αποπεφθέντος προέδρου Γιανούκοβιτς.
Το υπουργείο Εσωτερικών, που ελέγχεται από σύμμαχο της Γιούλια Τιμοσένκο, έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Γιανούκοβιτς, κατηγορώντας τον για «μαζική δολοφονία ειρηνικών πολιτών».
Ο αποπεμφθείς πρόεδρος έχει εξαφανιστεί. Εθεάθη τελευταία φορά την Κυριακή στη ρωσόφιλη χερσόνησο της Κριμαίας.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα