Ανασχηματισμός με κυβέρνηση τεχνοκρατών

13:17 13/2/2012 - Πηγή: AEK365

Μέσα στη βδομάδα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση έξι βουλευτών και υφυπουργών και την απώλεια της στήριξης από τον ΛΑΟΣ.

Κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύει ο Τύπος τη Δευτέρα ως προς το χρόνο του ανασχηματισμού όλα είναι ανοιχτά. Ο Λουκάς Παπαδήμος

δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό πριν από το Εurogroup της Τετάρτης. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και ο αιφνιδιασμός, δηλαδή μια άμεση κίνηση, ακόμη και σήμερα, Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται, το είδος του ανασχηματισμού θα καθοριστεί από το πότε θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές. Αν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επιμείνει στη διεξαγωγή εκλογών άμεσα, τότε ο πρωθυπουργός ίσως επιλέξει να αναπληρώσει τις θέσεις εκείνων που παραιτήθηκαν. Ωστόσο, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι το κυβερνητικό σχήμα να μετεξελιχθεί σε μια ευέλικτη κυβέρνηση τεχνοκρατών, τύπου Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, ως προς το είδος του ανασχηματισμού, υπάρχουν τρία σενάρια:

-Κυβέρνηση τύπου Μόντι, δηλαδή ευέλικτο σχήμα τεχνοκρατών

-Μικτό σχήμα, δηλαδή να διατηρηθούν συγκεκριμένα πολιτικά στελέχη στα πόστα τους και να αναλάβουν τεχνοκράτες κρίσιμους τομείς διακυβέρνησης

-Κυβέρνηση αμιγώς πολιτική, δηλαδή διατήρηση στελεχών από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην κυβέρνηση και αναπλήρωση των κενών.

Keywords
Τυχαία Θέματα