Άκαρπες οι πρώτες έρευνες για τα αντικείμενα που ίσως να συνδέονται με το χαμένο Boeing

13:48 20/3/2014 - Πηγή: AEK365

«Αγώνα» για τον εντοπισμό και την περισυλλογή των δύο αντικειμένων που φωτογραφήθηκαν από αυστραλιανούς δορυφόρους στα νερά του νότιου Ινδικού Ωκεανού και ενδέχεται να συνδέονται με το αγνοούμενο αεροσκάφος της Malaysia Airlines δίνουν αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας.
Το πρώτο αυστραλιανό αεροσκάφος, το P3 Orion, ολοκλήρωσε την έρευνά του χωρίς να εντοπίσει τίποτα, ενώ στην περιοχή που υπέδειξαν οι αυστραλιανοί δορυφόροι βρέχει, ενώ παράλληλα επικρατεί αυτή τη στιγμή σκοτάδι και συννεφιά.
Οι φωτογραφίες, που

ελήφθησαν πριν από τέσσερις ημέρες, στις 16 Μαρτίου, εικονίζουν δύο αντικείμενα να πλέουν περίπου 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Περθ. Το μεγαλύτερο εκ των δύο έχει μήκος 24 μέτρα και θα μπορούσε να είναι τμήμα από την «ουρά» του αγνοούμενου Boeing 777-200.
«Αυτά που εντόπισαν οι Αυστραλοί είναι αξιόπιστα αλλά δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Τουλάχιστον υπάρχει ένα αξιόπιστο στοιχείο. Όσο υπάρχει ελπίδα θα συνεχίσουμε τις έρευνες» προσέθεσε.
Συνολικά στις έρευνες συμμετέχουν 18 πλοία και 29 αεροσκάφη.
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Ναυτικό διέψευσε προγενέστερη πληροφορία που ήθελε ραντάρ ενός εκ των αεροσκαφών του να έχει εντοπίσει σημάδια από υποθαλάσσιο αντικείμενο «σημαντικού μεγέθους», στο σημείο όπου φωτογραφήθηκαν τα πιθανά συντρίμμια.
Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του 7ου Στόλου, τα σήματα που εντοπίστηκαν στα ραντάρ τελικά δεν διαφέρουν ουσιαστικά από άλλα, συνηθισμένα σήματα.
Η ύπαρξη των δύο αντικειμένων ανακοινώθηκε το πρωί από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, ο οποίος έκανε λόγο για «αξιόπιστα» στοιχεία και για μία «πιθανώς σημαντική εξέλιξη» στις έρευνες, προειδοποιώντας ωστόσο πως τα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν άσχετα με το αγνοούμενο Boeing 777-200, που εξαφανίστηκε πριν από 13 μέρες μαζί με 239 επιβαίνοντες.
«Πρέπει να θυμόμαστε πως το έργο εντοπισμού αυτών των αντικειμένων είναι εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να αποδειχτεί ότι δε συνδέονται με την πτήση MH370», σημείωσε ο κ. Άμποτ.
«Αυτό είναι το στοιχείο, είναι πιθανότατα το καλύτερο στοιχείο που έχουμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε από την πλευρά του ο Τζον Γιανγκ, αξιωματούχος της Αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, αποσαφηνίζοντας παρά ταύτα ότι τα αντικείμενα ενδέχεται να προέρχονται από απορρίμματα εμπορικών σκαφών, που περιστασιακά χάνουν κοντέινερ στα νερά του Ινδικού.
Πρόσθεσε πως η θάλασσα στο σημείο των ερευνών έχει βάθος «αρκετών χιλιάδων μέτρων» και η ορατότητα στην περιοχή είναι περιορισμένη, παράγοντες που δυσχεραίνουν την επιχείρηση παρότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ήπιες.
Για την πορεία των ερευνών ενημερώθηκαν το πρωί της Πέμπτης και οι συγγενείς των κινέζων αγνοούμενων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείου του Πεκίνου. Λίγο μετά την ενημέρωση, πέντε ασθενοφόρα στάθμευσαν μπροστά στο ξενοδοχείο, όπως μεταδίδει το BBC.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα