Αυτονομιστές κρατούν ομήρους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία

21:20 25/4/2014 - Πηγή: AEK365

Επτά διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και πέντε μέλη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη Σλαβιάνσκ έπεσαν θύματα ομηρείας από ένοπλους αυτονομιστές, όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν το λεωφορείο τους.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών και αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ δηλώνει πως ανάμεσα στην ομάδα των παρατηρητών βρίσκεται «κατάσκοπος» του Κιέβου.

«Μου γνωστοποιήθηκε ότι μεταξύ αυτών είναι ένας υπάλληλος του μυστικού στρατιωτικού προσωπικού του Κιέβου. Άνθρωποι που έρχονται εδώ ως

παρατηρητές για την ευρωπαϊκή κοινότητα φέρνουν μαζί τους έναν πραγματικό κατάσκοπο, είναι ανάρμοστο» είπε στους δημοσιογράφους.

Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται επτά εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κρατείται στο κτίριο της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU) που ελέγχεται από τους αυτονομιστές, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Άγνωστοι κατέλαβαν στις 11:40 [τοπική ώρα] ένα λεωφορείο με 13 επιβάτες, μεταξύ αυτών επτά εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες και ο οδηγός. Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν βρίσκονται στην τοπική έδρα της κρατικής ασφάλειας» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους» αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι οι αυτονομιστές αρνήθηκαν να απελευθερώσουν τους ομήρους λέγοντας ότι πρέπει να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια όργανα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με την αποστολή των διεθνών στρατιωτικών παρατηρητών, υπό γερμανική ηγεσία.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» μετά «τη σύλληψη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας Σουηδός, στην ανατολική Ουκρανία», ενώ ζήτησε «την άμεση απελευθέρωσή τους», όπως ανέφερε μέσω Twitter.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε διευκρινίσει ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ αποτελείται από τρεις Γερμανούς στρατιώτες, έναν Γερμανό διερμηνέα και στρατιωτικούς παρατηρητές από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα