Tα πάντα για τη Sabanci Ηolding

11:40 29/11/2011 - Πηγή: AEK365

Η οικογένεια Σαμπάντσι έχει καταφέρει να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν πραγματικά οικονομικό κολοσσό! Μόλις πέρυσι είχε τζίρο 13 δισ. δολλάρια με καθαρό κέρδος 3 δισ. δολλάρια! Η Sabanci Group είναι η µητρική εταιρεία που έχει υπό τη σκέπη της δεκάδες άλλες θυγατρικές. «Δουλεύει» στον τραπεζικό τομέα (Akbank), στον τομέα Ενέργειας (Enerjisa GenCo, Enerjisa TradeCo, Enerjisa DisCo), στον τομέα κατασκευών (Αkcansa, Cimsa), στον τομέα λιανικού εμπορίου (Carreloursa,

Diasa, Teknosa), στον τομέα ασφαλίσεων (Aksigorta, AvivaSA), στον τομέα βιομηχανίας (Κordsa Global, Brisa, Temsa, Yunsa, Olmuksa, Donkasan), στον τομέα καπνοβιομηχανίας (Philsa & Philip Morrissa), όπως επίσης και στον τομέα τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Tursa/AEO). Συνεργάζεται, επιπλέον, με άλλες εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Mitsubishi, η Αviva, οι όµιλοι σούπερ µάρκετ Carrefour και Dia, η Citigroup, η Philip Morris, ο ξενοδοχειακός οργανισµός Hilton International, η παγκοσµίου βεληνεκούς τσιµεντοβιοµηχανία Heidelberg Cement, η εταιρεία ελαστικών Bridgestone κ.λπ.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η εταιρεία διαθέτει µέχρι και δικό της πανεπιστήµιο! Το Sabanci University, το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία όχι µόνο στην Τουρκία, αλλά και διεθνώς.

Η Sabanci δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα µέσω της Carrefour και της Citibank, συµµετέχει σε πολλές κοινοπραξίες, κάποιες εκ των οποίων αφορούν φραντσάιζ κορυφαίων φιρµών του εξωτερικού, ενώ έχει απλώσει τα πλοκάµια της σε 18 χώρες.

Η οικογένεια Σαµπάντσι

Όπως σας τονίσαμε και χθες κύριος µέτοχος της εταιρείας είναι η οικογένεια Sabanci, από την οποία έχει πάρει το όνοµά της, η οποία έχει στην κατοχή της περίπου το 61% του συνόλου των µετοχών. Οι Σαµπάντσι ίδρυσαν την εταιρεία το 1967 και περίπου επτά χρόνια αργότερα αποφάσισαν να µεταφέρουν την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, σε δύο πύργους, οι οποίοι αποτελούν σηµείο αναφοράς της πόλης. Πρόεδρος της εταιρείας είναι η Γκιουλέρ Σαµπάντσι από το 2004, όταν και απεβίωσε ο ιδρυτής της εταιρείας Σακίπ.

Η Γκιουλέρ Σαμπάντσι είναι κόρη του ιδρυτή Ιχσάν Σαµπάντσι, η οποία φοίτησε στο πανεπιστήµιο Μπογκατζίσι της Κωνσταντινούπολης και σε ηλικία µόλις 23 ετών ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία Kocaeli Province, η οποία ανήκει στον όµιλο της οικογένειας.

Η άνοδός της ήταν κατακόρυφη και το 2004 η εφηµερίδα «The Wall Street Journal» τη συµπεριέλαβε στη λίστα των 30 πιο ισχυρών γυναικών στην Ευρώπη. Το 2007 στην ίδια λίστα τη συµπεριέλαβε και το «Forbes», ενώ το 2009 ήταν στην 5η θέση των 50 κορυφαίων γυναικών του κόσµου στους «Financial Times».

Στην επαγγελµατική της πορεία έχει βραβευτεί πάµπολλες φορές για την επιτυχηµένη επιχειρηµατικότητά της, ενώ συχνά η εικόνα της φιγουράρει στις σελίδες περιοδικών και εφηµερίδων και εξαιτίας της φιλίας που διατηρεί µε τη Χίλαρι Κλίντον.

Keywords
Τυχαία Θέματα