Το Βατερλώ του Ερντογάν

Είναι τα επεισόδια των τελευταίων ημερών η αρχή του πολιτικού τέλους του Ερντογάν;
Τα σχέδια ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ περιλάμβαναν την κατεδάφιση του πολιτιστικού κέντρου Ατατούρκ για να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο κτίριο, και το κόψιμο μερικών δέντρων προκειμένου να διαπλατυνθεί ο πεζόδρομος στο πάρκο Γκεζίμ. Μερικές δεκάδες Τούρκοι διαδήλωναν από την προηγούμενη Τετάρτη διαμαρτυρόμενοι ότι ο Ερντογάν θέλει να χτίσει εμπορικό κέντρο στο πάρκο και έκαναν ειρηνικές συγκεντρώσεις. Οι διαδηλωτές
ήταν ελάχιστοι και οι αντιδράσεις στο σχέδιο ανάπλασης πέρασαν απαρατήρητες. Μέχρι που η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε με πρωτοφανή βιαιότητα στους διαμαρτυρόμενους τους οποίους προσπάθησε να σαρώσει χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και άλλα χημικά αλλά και κανόνια νερού. Οι εικόνες Τούρκων αστυνομικών να ψεκάζουν απρόκλητα διαδηλωτές έκαναν το γύρο της Τουρκίας κυρίως μέσω του twitter και προκάλεσαν σοκ στους πολίτες της γειτονικής χώρας. Από μερικές δεκάδες οι διαδηλωτές έγιναν δεκάδες χιλιάδες και ο Ερντογάν έχασε την... μπάλα, κυριολεκτικά.
Στην αγριότητα της αστυνομικής καταστολής ήρθε να προστεθεί και η αλαζονεία. «Αν εσείς μαζέψετε 100.000 διαδηλωτές εγώ μπορώ να μαζέψω ένα εκατομμύριο», τους προκάλεσε. Και οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν αστραπιαία στην Άγκυρα, την Σμύρνη, το Εσκισεχίρ και πολλές ακόμη τουρκικές πόλεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα