Και η ΕΚΤ στο «κούρεμα» του χρέους

Η περικοπή επιπλέον 13 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος, λόγω της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, αναμένεται να το περιορίσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και να διασφαλίσει το ευρωσύστημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών, όπως του Jurgen Michels της Citi, σε σχετική ανάλυση της περασμένης Παρασκευής, αυτό θα σταθεροποιήσει τον στόχο του 120% χρέους προς ΑΕΠ
για το 2020, που είχε αρχίσει να αποκλίνει προς το 129%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Πώς θα γίνει τώρα αυτό; Η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τα Collective Action Clauses, δηλαδή τις ρήτρες με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεώσει τους ομολογιούχους να αποδεχτούν τους όρους ανταλλαγής των νέων ομολόγων, όπου το «κούρεμα» σε παρούσες αξίες θα φτάσει το 70%. Ετσι, θα διαφυλαχτεί το αξιόπιστο του ευρωσυστήματος.
Η ΕΚΤ θα πάρει σε ανταλλαγή νέα ομόλογα στην ίδια αξία με αυτά που κατέχει τώρα και με την ίδια ημερομηνία λήξης. Στη λήξη τους και αφού τα πληρωθεί, θα μεταφέρει τα κέρδη, αφού τα έχει αποκτήσει σε σημαντικά discounts από την αγορά, στις κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών κρατών και αυτές με τη σειρά τους στους μετόχους τους, δηλαδή στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Αυτά τα ποσά στη συνέχεια, υπό τη μορφή διακρατικών μεταβιβάσεων, θα επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο, που θα καταγράψει έτσι την πρόσθετη ωφέλεια στα αρχικά 100 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα